Fiskar som viskar

Datum: 2013-02-18

Resdag: 13/50

Blogg nr: 4

Läser: Hjälpfunktionen i MS Project

Ort: I mitt huvud, Filippinerna

Väderförhållande: Lågtryck

Alarmet ringde: 04:25

 

Så var det då dags, även för mig. Dyka med hajar – coolt? Jag vet inte vad det beror på, men jag har ibland alldeles för svårt för att ta in det som händer. Idag var en sådan dag. Det var verkligen upplagt, serverat på ett silverfat. Kanske ett av mitt livs största ögonblick, men jag lyckades ändå inte fånga det på det sättet jag önskat.

 

Klockan ringer 04:25, det är totalt bäcksvart ute. Jag smyger försiktigt ut genom dörren för att inte väcka tjejerna som ligger och snusar. Frisk, fortfarande sval morgonbris. Jag fiser. Fortfarande rätt ok luft. Snubblar till på en sten, fan. Hämtar pannlampan och slänger igen dörren den här gången. Grindjäveln är låst också, fattas ju bara en chappare som står och skriker ”maaassage Mr?”

Vi är tre västerlänningar på båten (jag, en fransman & en britt) och fyra Filippiner. Alla 4 troligtvis utan OB-tillägg denna okristliga timma med tanke på hur mycket vi betalar. Det är fortfarande totalt mörker när vi ger oss ut på havet med siktet inställt på kanske världens bästa dykplats för att se den beryktade hajarten ”Treasure Shark”. Solen färgar långsamt himmelen, det gör nästan lite ont i mig.

Detta är heller inget vanligt dyk för mig. Det är mitt livs första dyk med Nitrox, en typ av syrerikare gasblandning. Även om jag vet att detta är 99,9% säkert och exakt inom vilka ramar dykprofilen behöver vara kan jag inte helt slappna av. Dessutom märker jag att inte min djupmätare fungerar när jag hoppat i vattnet. Och kallt är det, ca 26 grader. Och våtdräkten är för liten, som vanligt. Och ingen dykdator har jag, trots att det i stort sett är ett krav vid den här typen av dykning. Jag förlitar mig blint på min divemaster Bryan. Bryan verkar vara ett riktigt ariskt-filippinskt namn, alla heter typ det. Som Glen i Göteborg ni vet.

 

Under de kommande 42 minuterna hinner jag tänka sjukt mycket. Jag vet inte om det kanske beror på den 50% högre syrehalten än jag normalt andas, i sådana fall borde tentasalarna utrustas med Nitrox. Enligt läroboken ska gasen dessutom kännas mer lättandad och kroppen mer avslappnad, för mig var det tvärtom. Bland annat hann jag fundera på vad alla andra dykare tänkte på, hur mycket dom betalar för sina dyk, vad dom gjorde igår och hur dom skulle reagera om någon i gruppen blev uppäten av en haj. Sen hade jag också ett litet moment med en ”puffer fish” (blåsfisk kanske) som käkade en frukost-korall. Dom har så sjukt coola utåtstående ögon så man ser precis vad dom tittar på, och kanske också lite vad dom tänker på.

 

Slutligen gick jag igenom varför jag tycker om att dyka.
1. Det är coolt att stå upp och ner under vattnet.
2. Jag tycker om djur mer än människor. Att få vara en del av naturen i 40 minuter kan jag leva på bra länge. Att få delta vid frukostbordet med puffer fishen som sneglar på mig i ögonvrån.
Om jag såg hajarna? Självklart, det gör alla turister som dyker där, lite som i en djurpark, en djurpark som om några årtionden troligtvis har fått bomma igen pga djurbrist, med sämre rykten än Parkens zoo i Eskilstuna. Vad kommer våra barn och barnbarn att överraskas av när dom dyker i framtiden? Sten, snäckor, pinnar, kottar? Troligtvis iaf inte hajar, två gånger så stora som dom själva, strykandes bara någon meter framför. Det är en upplevelse förunnat oss som lever några årtionden kring millenniumskiftet.

//Glen i Göteborg

 

Phooto! Phooto now!!
 
 
Sjuuuukt kul med dykning!
 
 
Sunset over the beach

 


Kommentarer
Postat av: PIA

Hej P roligt att Du har blivit lite lik Fidde. Pengar växer inte på träd ELLER? Börja bli gammal o gnällig tror jag. roligt att Du får vara i havetsdjup och se sådant som bara finns i filmens värld för en annan.Många kramar och ha det nu skönt och Du njut av allt för pengar skall rulla.

Svar:
Erik Palmqvist

2013-02-18 @ 16:21:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0