Fridykning, likasinnade vänner och anabola tuppar

Datum: 2013-03-04

Resdag: 28?/50

Blogg nr: 10? Orkar inte räkna

Ort: Moalboal, Cebu, Filippinerna

Antal dyk igår: 24

 

Hej bloggen. Jag har lurat lite på dig och jag har kommit fram till att du är en viktig del av mig när jag reser. Därför kommer jag inte att överge dig på bra länge. Det spelar egentligen ingen roll om någon mer än jag läser dig. Idag åt jag frukost på dykresortet jag bor på tillsammans med två relativit nya vänner. Det är facinerande hur mycket gemensamma tankar vi har, nästan skrämmande.
Vi älskar att resa, och vi gör det alla egentligen av samma anledning - På grund av våra facebooksvänners frustrerande små vardagsproblem, och deras i-landsreaktioner vi möts av när vi kommer hem efter en tids resa. Detta får oss att planera nästa resa redan innan vi vågar oss hem igen. Att resa handlar egentligen bara om att leva. Och att förstå hur litet Sverige är och hur onormalt vårat sätt att leva är.

Jag har oxå kommit fram till hur mycket jag hatar att säga hejdå till människor.
Skit samma. Nu till dagens blogg!

 

Cockpit, eller tuppfighting är något av en nationalsport på Filippinerna. Här hålls tupparna antingen i en liten bur eller i ett koppel fatsatt i ett träd. Man ser det överallt. På morgonen tar deras tränare ut dom på fyspass och tränar dom. Man ger dom dessutom tillväxthormon och fäster vikter på dem för att göra dem starkare. Sedan tävlar man mot varandra och satsar pengar. Sen firar man kanske med att åka ut med sin fiskebåt och släppa ett par kilo dynamit på ett rev, inte vet jag.

 

70-75 % av jorden består av vatten. Tyvärr ser de flesta människor bara resterande 25-30% under sin livstid. Haven är fulla av liv, upplevelser och saltvatten. Och skräp då så klart. För att komma lite närmare livet under vattnet har jag ägnat hela helgen åt att lära mig fridykning. Bästa helgen på bra länge kan jag lova. Det är en speciell upplevels att dyka ner längs en lina rätt ner mot havets djup utan att se någonting anant än blått oändligt vatten vart man än tittar. Det är oxå en speciell upplevelse att kontrollera kroppen på det sätt som krävs för att utföra detta. Helgen har bjudit på alla möjliga känslor för oss 8 som deltog i kursen. Euforia, skratt, hosta, glädje, skvasår och till och med en så kallad Black Out.

 

Fridykning är väldigt personligt och det är svårt att mäta sig med andra, speciellt i början när alla är nya i sporten. Jag är sjukt överraskad över resultaten, både mina och andras. En svensk medelålders man dök under första dagen ner till drygt 27 meter, det är helt sjukt coolt. En dansk tjej i min grupp nådde 20 meter och kom tillbaka upp till ytan med stark euforisk känsla. Fridykning framkallar känslor som ofta annars inte är lätta att nå. Samtidigt är det lite av en extremsport, ganska lite forskning finns och kroppens reagerar ibland lite knepigt. Helt klart ett nytt sätt för mig att lära känna min kropp bättre och att uppnå nya känslor och nivåer.

Slutligen har jag kommit under fund med att normalsvensken vet väldigt lite om hur kroppen/andningen fungerar och vad som begränsar oss, vilka följder det kan få att hålla andan för länge och vad som händer när man drunknar.

 

Saker som är bra att veta:
- Pressa aldrig dig själv till att hålla andan länge under vatten om du inte har utbildning.
- Var aldrig ensam i vatten (inte ens i badkaret) när du håller andan. Hade en av killarna i kursen varit själv i polen när han höll andan under en övning hade han drunknat, utan någon som helst förvarning.
- Gå en fridykningskurs om du får chansen!! Även om du aldig vill dyka djupare än några meter när du snorklar på chartersemestern. Det är en riktigt bra utbildning i hur kroppens andningssystem fungerar och du lär känna dina egna gräner under säkra förhållanden.

 

Jag och Josh ( Finnen som jag träffade för ett par veckor sedan) har nu fått sällskap av ytterligare en dykfrälst tjej från Australien som dessutom är kakbakare, Cakekate. Ikväll ska vi dyka med tuber igen och leta efter mandarinfiskar i mörkret. Dessutom invigning av nyinskaffad undervattenslampa och dykdator för min del!

 

Fridens liljor till er alla.


Taget från Fritidsresosreklamen?
 
Boarding av fridykarbåten
 
Steker lite och testar ett nytt folielinne för min taniga lätt frusna själ.
 
Hela gänget! Tack för en oförglömlig helg!
 
Ett djuuupt andetag och två precis nycertifierade fridykande skandinavier!
 
 
//Jesus inside

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0