Gud pissar pa oss

Fredagen den 18 Mars 2011

Nuvarande position: Kongkham, Mitt i landet Laos

Antal dagar med regn och temperaturen kallt: 3 senaste

Antal  kilometer lang grotta vi besokte igar: 7.5

Hasses mustachlangd: 6mm (stravar efter 8)

Hasse hissar: Bra tryck i duschen

Hasse dissar: Temperatursvangningar pa 15-20grader over en natt


 
Nuvarande Position



Dagens Lista: Melodifestivalens 5 minst daliga bidrag 2011:

 

5. Brolle med sina 7 natter och 7 dagar

5. Oh My God, lokala kebabformagan

5. E de fel pa mig. Enda riktiga Schlagerbidraget och borde darmed vunnit

5. Vaken i en drom. Platsar dock inte i schagerfestivalen. Lika lite som Lordi gor

5. Ge mig en spanjor. Babsan..Hatkarlek

 

For forsta gangen sedan vi lamnade Kina for snart 2 manader sedan har vi aterigen fatt plocka fram langbyxor, troja, strumpor, skor, kalsonger utan en massa hal i, samt vind/regnjackan.

Det hande nagonting med vadret i onsdags. Oklart om det har att gora med Japanernas experimenterande med spridande av radioaktivitet runt omkring sig, men enl vissa vi traffat ska det tydligen vara sa.. Alla verkar hur som helst okomfortabla med radande vadersituation (las regn och 15-20 grader kallare an normalt) i landet.

 

Vi satte oss pa flaket som skulle fora oss  12 mil norr over i landet. Som tur ar packar vi fram trojan innan det bar av da vi kanner att temperaturen inte ar sig lik. Beraknade 2 timmar blir 4 och nar vi till slut kommer fram efter ett ihardigt regnande och iskallt blasande bak pa flaket tar vi forsta basta rum och kryper ner i sangen. Tillsammans. Under samma filt. Nakna (inte).

 4 timmar senare har vi borjat tina upp. Men vadret har inte forandrat sig namnvart. I skrivande stund piskar det ner i dammen utanfor fonstret och Hasse ligger med langbyxor troja och jacka i sagnen och laser i vantan pa nagon form av vidare transport norrut mot huvudstaden. Dag tre med daligt vader.

 

Grottan da. Huvudmalet med de 2 senaste dagarnas resande. Inte en ung, trevlig trang liten grotta, utan en stor, gammal, ganska torr grotta pratar vi. 7,5 km rakt in i ett berg och ut pa andra sidan. Stor, hogt till tak och jamfort med utomhustemperaturen oxa varm. Jag och Hasse chartrade en bat med 2 man i besattningen, t.o.r genom grottan tog oss ca 2h. En bra grotterfarenhet helt enkelt.

 

 

Vi har dessutom efter att blivit av med Schweitziskan skaffat oss tva nya reskamrater. Det ar Olof fran Mariestad och Kristina fran Kiel (Deuchland!). Nu vet jag att Olof antagligen laser det har. Men jag tycker Olof ska vara glad over sin lilla rodhariga tyska medecinstudenterovring med fraknar. Och vilken kvinna det ar! Hon ar full av initiativtagande, glad och positiv. Gilla. Dock bara halften sa lang som mig.

Olof och jag delar dessutom uppfattning om vissa saker i livet, stora och sma. Olof har bl.a berattat for mig att det ar dom gamla egypterna som har byggt alla vackra berg vi sett. Egypterna hade inga lyftkranar eller maskiner berattar Olof. Olof ar vis, han har studerat sveriges lagar i 5 ar, han vet vad man far och inte far gora.

 

Men det vi kanske mest av allt ser pa med samma styrka pa glasogonen, ar barnen*.  Alla dessa sma oskyldiga barn. Vad har dom gjort for att fortjana att bli fodda i ett av varldens 20 fattigaste lander?
Stackarna, som inte har datorer, hockeybilder. Eller disneychannel. Dom fattiga stackars barnen som  tvingas ata ris, nudelsoppa och gronsaker varje dag.
Ingen dusch har dom utan tvingas bada i den smutsiga floden. Barnen som spelar fotboll med egentillverkade bambubollar, eller wolleyboll utan riktiga nat. Barnen som troligtvis skulle kunna tycka det vore underhallande att suga pa en pinne. Barnen som tvingas ga barfota direkt fran forlossningen, trots att grusvagarna bitvis ar valdigt vassa (fraga Hasse).
Dom sma barnen som tvingas sitta pa pickup-flaken i flera timmar trots att det ar kallt och regnar ute och trots att dom kanske bara ar tva, tre ar gammla.

 

*Det ar dom glada barnen, som alltid ler, och som ar glada over det dom har. Inte ledsna over det dom inte har.

 Vi kallar dom U-lands barn.Utvecklingsland; manniskor som (vill) fortsatta att utvecklas. Vi ar val redan utvecklade (I-land=developed country) och klara med allt hemma i mellanmjolken? Battre an vi har det kan det val inte bli?

 

Men vem tror ni egentligen ar lyckligast? I-lands barnen med datorspel eller U-landsbarnen med bambubollen?
Fraga er sjalva det.



 
En yngre formaga under filten till vanster, en annan med moppehjalm. Alla medel mot kylan ar bra bak pa flaket.


Trafikkossor

 


Vi 4 resande Europeer


Rolig dam bara.


Entren till grottich

 


Kapten!
 


Inside



Naturmodern

 


Man anar ugglor i mossan

Varat fenominala boende
 


Kvallsmys med ol under filten, vi gillar!


Naturmodern

Moln som trillat ner


//Aufwiedersehn


Kommentarer
Postat av: J

hörde att de tydligen bara är 13 grader i bangkok också. Konstigheter överallt!

2011-03-19 @ 16:45:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0