Bajs-soppa

Tisdagen den 29 Mars 2011

 

Last spotted in: Hoi An, pa ostkusten i Vietnam

Antal plusgrader i Sapa: En bit under 10

Antal svenska dollar man far en skraddarsydd kostym for i Hoi An: 325

Antal toabesok pa nattaget fran sapa: 4

Avforingskonsistens: A-

Hasse hissar: Mojligheten att fa se platser pa jorden, sasom Sapa

Hasse dissar: Leriga stigar

 

 

Vietnam ar landet dar det kravs tva personer for att manovrera en skurmaskin, landet dar man inte litar pa en taxichauffor om man inte olyckligtivs ar den absolut siste mohikanen och landet dar solen under den gagna veckan inte verkat existera.

Men det ar oxa landet med god kebab och taco, landet dar man koper sig en skraddarsydd kostym for nagra enstaka hundralappar och landet med en hel hoper bra och intressant historia.

Ytterliggare ett land dar kvinnans kropp ser/kanns 20 ar yngre an vad fakta bevisar.

 

Sapa ar Vietnams skidort. Fast utan skidor. En liten charmig bergsby langst upp i norr med ett kyligt klimat. Kannt for att kunna imponera med alla 4 arstiderna under en och samma dag. Vi fick tyvarr bara uppleva den kallare.

Under tva dagar treckade vi bland berg och dalar. Pga foregaende veckas regn var det lerigt och bitvis valdigt svarframkomligt.

Hasse svor tusenfalt (inkluderat konsord pa ren smalandska) over omstandigheterna och leran som fastnar pa jeansen nar man landar med rumpan forst i leran.

Natten spenderade vi enl plan hemma hos en familj, dar vi bl.a fick middag med tillhorande risvin (40%+) (som ar obligatoriskt for alla, dricker man inte sa dor man.. Eller ja, inte dor kanske..)

 

I ovrigt har fodointaget primart bestatt utav nationalratten, nudelsoppa. Fyyyyyy fan for nudelsoppa sager jag bara.

Forst till frukost forsta dagen i Sapa, och sen till lunch nagra timmar senare.

Jag kom pa en sak som ar lite roligt, for pa vietnamesiska heter nudelsoppa “Poo”. Och det ar ju som bekant det engelska ordet for bajs, vilket jag ar ganska saker pa att vietnameserna inte kopplat (da majortiteten av dessa till synes inte verkar lida av studieskulder).

Under andra treckingdagen borjade jag kanna mig trott och orklos i kroppen, jag hamnade sist i ledet och forsokte sitta eller ligga ner sa fort vi stannade till for att aterhamta mig.

Tillslut var vi antligen framme, och innan bussen skulle hamta oss tillbaka till byn skulle vi avslutningsvis fortara lunch.

Jag hade precis suttit pa huk over en flod och tomt diaremagen, samt svurit over den hemska nudelsoppan landet ofta serverar som enda valmojlighet nar jag kommer tillbaka till Hasse vid matbordet, och innan jag knapp hunnit satta mig kommer Herr Ober in, Med nudelsoppshelvetet!

Nej, Inte igen! Benada mig gud fran denna hemska matratt!

Ovanpa den ackliga soppan ligger ett halvstekt agg och flyter i vattnet. Fran denna sekund har det bara blivit varre och varre. Och nu, 3 dagar senare ar magen fortfarande helt urflippad, ringmuskeln rod av utmattning, vatskeersattningstabletterna haller pa att ta slut och kroppens energiresurser tryter.

Poh=Bajs, sa ar det och sa kommer det alltid att forbli i min varld.

 

Igar flog vi soder ut och befinner oss nu i Hoi An dar vi igarkvall var hos stadens skraddare och tog matt for kostymer som vi tankte hinna fa med oss har ifran, det aterstar att se hur det blir med den saken. Som sagt, inga dyra studieskulder hos Vietnameserna.

 

Nuvarander Pos.

 

Sapa ar moder naturs esse

 

Synd att vi forstor bilden

 

Petra Bardh! Ankan ar med!

 

Powernap

 

helvetets foda - Nudelsoppa a.k.a Bajssoppa

 

Dirty Chicks!

 

Var guide, Vy, ja, han heter sa alltsa..

 

Enl mig den vackraste bilden fran sapa

 

Middag med lokala familjen!

 

och har ar vi hela ganget!

 

Otroligt rolig bild

 

Detta ar saaa typiskt i den har delen av varlden. Faktum ar att det stammer bra..

 

//Leif GW


Halong Bay (tyska for ‘Hallongrottan’)

Lordagen den 26 Mars 2011

 

Befinner oss: Pa taget utanfor Hanoi, norrover

Antal  knullbara brudar vi delar sovhytt (4pers) med: 1

Antal av dessa som beraknas slappa till: 0

Antal oar Halong bay bestar av: 1900+

Hasse hissar: Aterigen vid kusten!

Hasse dissar: Mulet vader nar man besoker halong Bay



 

Forst vill jag skanka en tanke till dom tva svenska tjejerna som omkom efter att en bat sjonk, en mork natt i Halong Bay tidigare i ar.

Under dagens battur pa Halong bay funderade jag pa om jag skulle ta upp det, men till slut valde jag  att fraga en vietnamesisk kille som jobbade pa baten, och som forst blev lite overaskad utav att olyckan uppmarksammats i svensk media, men som sedan berattade for mig, ganska patagligt, och med glansiga ogon. Det kom att kannas valdigt personligt.

“-Jag har jobbat pa just den baten. Men bytte bat ungefar en manader innan olyckan. Det var en stor bat med sangplatser i 10 rum, 27 personer ombord, varav 20 turister.”

Batens lanspump hade av okand anledning lagt av och baten sakta fyllts med vatten. Varningsklockan som skulle vacka besattningen vid vattenlackor hade uppenbarligen aven den gatt sonder. Plotsligt hander nagot vid 5-tiden pa morgonen och pa bara nagon minut vattenfylls baten och sjunker till botten. Samtliga lag och sov nar det hande, och dom som sov pa undervaningen hade ingen mojlighet att ta sig ut, utan foljde med baten ner i djupet.

12 personer miste livet, darav tva besattningsman och 10 turister (varav 2 svenska tjejer i 20ars aldern).”

Och pa fragan om han kande de tva besattningsmannen som omkom nickade han bara..

Detta, tillsammns med vaderprognosen och varat redan koriga schema, gjorde att det roliga i att overnatta ute pa havet, lite forsvann bort, och vi valde att istallet gora en endagsutflykt till den, en av Vietnams kandaste platser, benamnda ‘Halong Bay’ (Vietnamesiska for ‘Draken som kommer ner’).

 

En trevlig dag i det stora hela som gatt ut pa att efter 4 timmars bussresa antra baten som skall ta oss runt utanfor kusten under dagen. Dar serveras lunch och sakta tuffar vi ivag.

Halong Bay bestar utav narmre 2000 pikar och oar i varierande storlek som sticker upp ur vattnet. Jag misstanker att det kan vara gudomligt vackert en solig sommardag. Dock upplevde vi det hela fran en dimmig och kall vinterdag, men jag tyckte mig nog anda se tjusningen i det hela. Men primart handlar aven en dag som denna i min varld om dom manniskorna man moter eller bara pa hall beskadar.

 

I skrivande stund befinner vi oss pa nattaget norrover med Sapa (nej inte det i vetlanda) som slutdestination. Sapa som ligger allra langst upp i norr och ska vara vackert sa in i norden. Fast inte i norden da, utan i Vietnam..

Sapa ar kannt for sina vyer, sitt kalla vader och sina minioritetsgrupper med olika kladslag och sprak. Vi forvantas vara framme 06.00 och vi kommer forhoppningsvis trecka och dessutom gora varan forsta Homestay pa resan, vilket innebar att man bor hemma hos en lokal familj, med ev tillhorande dottrar. Spannande!

 

Igar gjorde jag nog min samsta affar nagonsin, iaf rent procentuellt. Nar vi vaxlade pengar helt illegalt pa gatan av en tjock kvinna med tjock sedelbunt i sin tjocka ficka. Vi vaxlade in 50.000 Kip (varda 45sek) och fick 60.000 Dong (varda 19sek). 58% i vaxlingsavgift tog den karringen! Men har man inget val sa..

Vi gjorde oxa nagot som jag inte gjort sa lange jag kan minnas, vi var pa teater, Dockteater! Lagom langt med sin dryga timma och ratt biljettpris med sina 2 dallas.

Teater i Hanoi far 4/5 Toast!

 

Cykeltaxins stad, Hanoi

 

Ett intressant museum som var fangelse under kriget

 

Den forsta riktiga gilliotinen jag skadat. Praktisk, stor och farlig

 

Teater i Hanoi

 

Den kanda jarnvagsbron genom Hanoi som bombades hart av amerikanarna under kriget eftersom den ansags vara sa viktig. Vi patrullerade over. Och tog taxi tillbaka.

 

Studiebesok pa keramikfarbrik

 

Halong Bay, en kall och disig eftermiddag

 

Flytande fiskeby. Vi intresserar oss inte for fiskebyar (las turistbyar)

 

Taget vi sitter pa. Den aldre mannen fran Australien som vi anlander med yttrar i samma stund som han far syn pa taget: "God! This train looks like it has Auschwits as final destination.."

 

//Palle Kuling


En bra bit buss

Torsdagen den 24 Mars 2011


 

Befinner oss i: Hanoi, Vietnams huvudstad (3.7 milj)

Antal  timmar vi akt buss hit: 30

Antal antal grottor vi besokte i Laos: 8

Antal av dom som varit speciella i sitt slag: 8

Hasse hissar: Alla spannande grottor i Laos

Hasse hissar oxa: Forutom oss bara damer pa bussen till Hanoi(!)

Hasse dissar: Kareaokemusiken (Tortyrmetoden som tycks erovra hel s.o asien)

 

Hemma nar jag ater kycklingfile har jag funderat over vem som tvingas knapra i sig resterande delar av kycklingen, som inte ar den goda filen. Nu tror jag att jag vet svaret. Resterande benknotor verkar exporteras ner hit. Sen trycker man ner benresterna i div ris/nudelsoppor, kryddar med nagon form av beskt gras och serverar pa vagkrogarna. Mumma (om det ar sista utvagen innan doden)!

 

Laos ar over, for den har gangen.

Men det finns anledning att komma tillbaka. Bl.a hann vi inte med Lum Prabang vars natur tydligen ska vara nagot i hastvag och hela norra Laos kan nog vara en resa for sig.

Nu har vi siktat in oss pa Vietnam och har 2 veckor att fordela har, vilket kanns lite otillrackligt trist. Kustremsan har ar langre an hela Sverige och landets yta ¾ av Sveriges. Och bara norra Vietnam skulle sakerligen behova 3 veckor i sig sjalvt. Men vi kommer plocka nagra guldkorn och far antagligen anledning att komma tillbaka i framtiden, vilket iof ar trevligt.

 

Laosvistelsen avslutades pa ett vardigt satt genom att vi hyra mopeder och tillsammans med vara danska porr-vanner avnjot lite natur och frisk flakt under en eftermiddag. Vi tog oss till en av guideboken rekommenderad grotta och efter att ha betalat en p-avgift for moppen, en bro-avgift for att passera en bro, samt en intradesavgift till grottan var det dags.

Vi blev utrustade med pannlampa, monsterbatteriet Allan samt en gummiring att flyta pa. Sen bar det av in i morkret och via rep drog vi oss fram, 500m in i berget och sedan tillbaka ut, lite smatt genomfrusna.

Det ar nagot speciellt med djupa grottor. Tystheten, stenen som aldrig mott moder sol, ekot, temperaturen som alltid forefaller vara den samma och den hoga luftfuktigheten.

 

For nagra dagar sedan besokte vi ytterliggare tva grottor i narheten. Den har gangen fick vi krypa och pressa oss igenom vissa tranga passage. Det var riktigt coolt och blev lite favoritgrottisch! Det roliga ar att varje grotta vi besokt har varit helt olika alla andra.

 

Nu kanns det bra att inte behova spendera ytterliggare en natt pa en skumpig buss utan pa ett vardigt hotell. Resan hit tog oss narmare 30 timmar. Storsta delen har vi haft “sov-buss” vilket bl.a skulle inneburit sang, toa och en reslangd pa “bara” 24h. Men inget av det stamde sarskillt bra.

Som tur var kunde vi sno at oss varsitt dubbelsate och tack vare detta har natten gatt over forvantningar.

Jag har prioriterat tidsfordrivet med ljudbockerna ‘Svensk Maffia’ (som f.o varje svensk med samhallsintresse borde lasa) och kriminalaren ‘Linda som i Lindamordet’ av Leif GW Persson, blandat med min underbara engelska bok om en overintelligent 15aring med asbergers syndrom och varvat alltihiopa med somnperioder, arets melodifestivalsbidrag, The Refreshments, bloggande och pissepauser. Och Oreo-kakor!

Sen kan jag ju ligga jattestilla. Det larde jag mig pa dagis.

 

Till slut nagot ang tv4s Solsidan, som vi foljt vi internet, avsnitt for avsnitt varje vecka. I sondags sandes det sista avsnittet och det blev lite av en succe enl bade mig och Hasse. Roligare blir det bara inte..

Tack!

 

 

Grottmann 1

 

Grottman 2

 

Hasse, Simon och Julie

 

Grottubing

 

Promenix

 

Underbar moder natur

 

Langt inne i berget finns en glassepinnemaaaan

 

Kan vara storsta fjarilen man skadat. Ja, det ar det.

 

Hasse ar stammis hos den har pannkaksmannen

 

Sleeplingbus !

 

Granskontroll Vietnamn

 

Arhundradets kallaste natt!

 

Under my umberella, ella ella

 

//Ola Skinnamo


Diare i soluppgangen

Tisdagen den 22 Mars 2011


Senast sedda i: Vang Vieng, Laos

Antal personer som "tubar" pa floden varje dag: Bedomt 300

Antal av dessa som ar 55+: 1

Antal grottor vi besokt: 2 (Riktigt bra!)

Antal timmar vi sov igar natt: 12

Antal timmar jag sov inatt: 4

Hasse hissar: Folkfest pa Rivern!

Hasse dissar: Alla som inte glider ner hela floden utan tar taxi hem


Dagens lista: 5 anledningar till att dom som planerar att spendera hela sina liv i Jonkoping aldrig

kommer fa uppleva "Tubing".


1. Man kan inte satta upp staket 3km runt en flod/a och kan darmed inte fa serveringstillstand

2. Det ar inte sakert. Nagonstans faktiskt.

3. Det skulle vara sa dyrt sa massan skulle inte ha rad, trots att man bara behover en innerslang, det skulle sakerligen finnas flodskatt, badbyxeavgifter osv.

4. Det uppmanar folk till att festa och ha roligt utanfor pingstkyrkan.

5. Oppettiderna skulle inte passa andamalet: Man-Fre 8-17. Inte ens Icas 9-9 skulle halla.



Jag undrade precis vad det var som lat, lite som en brusande hogtalare.

Det ar en luftballong som haller pa att fyllas med varmluft och lyfter just nu, bara 200 meter bort. Natten har just givit vika och den tunna morgondimman har borjat latta over bergen. Ni anar inte hur vacker denna morgon ar pa mina kordinater. Klockan pa datorn visar 06.35. Jag sitter i tjocktroja pa restaurangen precis over floden som rinner mellan bergen.

Morgonbris.

 

For forsta gangen pa valdigt lange kan jag inte sova och vaknade redan vid tretiden inatt. Satt pa toaletten ett bra tag, och simsalabim var det ljust ute nar jag oppnade toadorren igen. Oklart om det beror pa gardagens aktiviteter som inkluderade intag av alkoholhaltig dryck eller om det kanske ar diaremagen som inte later hjarnan (eller rumpan heller for den delen) vila.

Kan du inte ta en bild om det nu ar sa himla vackert? tanker ni sakert.
Nepp. For just den har morgonen som troligtvis ar den enda morgonen/soluppgangen som nattugglepalmen kommer att fa uppleva under lang tid framover fungerar inte kameran.Kan tankas vara samma anledning som ovan namnt ang gardagen.

Gardagen=Tubing. Tubing= Flyta medstroms pa floden i en traktorinneslang, gora div stopp pa vagen och forsoka ta sig tillbaka till staden med livet i behall, forhoppningsvis oxa med tuben. Helst opunkterad.
Tubingens hysteri har medfort att Vang Vieng ar en av Laos storsta turistorter, speciellt for den yngre skaran (Dock borde naturen vara det starkare lockbetet hit).
Vi tankte nog att det har med tubing var nog anda lite overskattat och lite val ungdommligt for oss annars sa mogna man, men ack, dar gick vi bet.
Fan vad roligt det var!

Mycket gar ut pa att barerna utmed floden forst fiskar in forbiflyande vasterlanningar med hjalp av rep. Val i land ar det gott om gratis shots och billiga drinkar (inte i glas, i hinkar). Aktiviteterna bestar primart av olika gungor, vattenrutchbanor, linbanor, hopptorn samt sprayfarg pa burk for div kroppsmalningar. Passar en hojd/fart-alskande Palm perfa.

Tubingens aktiviteter som primart omfattar stora/for stora intag av alkohol/ovrig substans som far kroppens sinnen tillfalligt ur balans och hoga hopp i grunda vattendrag borde kanske ha en skriven regel: Safety first. Detta ar inte fallet.

Chansen att vi infor tubing i Sverige ar nog procentuellt mindre an att Olof Palme skot sig sjalv med ballongbella (ni minns val ballongbellan? Hemmagjort vapen bestaende av toarulle och avklippt ballong som man skot gula artor med).
Jag har svart att se svenska akademins ordforande ens infor ordet tubing i de svenska lexikonen efter att inforstatt sig med ordets innebord. Jag kan tanka mig att risken att skadas lindrigt ar ca 1 pa 5. Allvarligt en pa 100 och do kanske en pa 1000 (tag i beakt att detta ar min personliga bedomning). Men antagligen ar det ju oxa detta som gor det hela roligt, och som far folk hemma att stalla undan sitt grona mjolkpaket langt bak i kylen, be grannen mata guldfisken och bege sig till Laos.

Attityden och tanket har ar sakert det samma som for 200 ar sedan och mariuanaroken ligger som en tunn dimma over staden. Hashkakor, happyshakes och glada svampar kan bestallas bakom disk.
Men halla Sverige! Det ar ju just den har mentaliteten (inte svamparna), som gor Laos vart att resa till. Och vad vi erfarat ser du betydligt mycket mer sa kallad skit bara du ror dig i Habo centrum en vanlig fredagskvall (och da har Habo fatt pris som Sveriges basta kommun).

Kriminaliteten ar nast intill obefintlig har och alla man moter ar trevliga. Faktum ar att jag har inte sett ett enda brak eller en enda odragligt packad kille ligga och spy i gatustenen. Igarkvall hangde jag mina blota pengar pa tork utanfor bungalown innan vi gick och at middag (detta ar dock troligtvis inte rekomenderat ens i Laos), utan att vara ett dugg orolig for dom och i guideboken star det bl.a att "Det ar troligt att restaurangpersonalen kommer springandes efter dig pa gatan med din vaxel om du glommt den".

Jag alskar Laos. Det finns inget ont att saga om det har landet eller dess invanare. Och jag tycker defenetivt att om du planerar att resa till sydostasien for andra anledningar an strandlivet sa ar Laos det perfekta alternativet. Man kan inte tycka illa om varken Laos eller dom sma laosianerna.
Precis som i Kambodja tvingas tyvarr aven dessa manniskor till att leva med stora mangder odetonerad ammunition i terrangen, primart i form av klosterbomber.
Varfor ar varlden sa orattvis mot goda manniskor?
Sa far det inte vara

Doda Gadaffi.





Ute i naturen och harjar


Vackert vid bergens fot

 

Toalettbesok. Bara for man har dorren oppen. Hundjavel! 


Pa g med tukkis till Tubingen 


Strax innan ihopp 


iHOPP 


Swing som luice sa 


Rosa klar vissa och vissa inte 


Riktig lirare 


Aaaahhh Hej! Kalasskon bild tagen av Hasse!


Skylten kommer upp nar vi passerar, annars lite deskret bakom kulisserna. Man kan ju inte skylta hur som helst med att man saljer Brownies menar jag..


Mannen t.h i bild ar fran Raslatt, otroligt nog traffades vi pa floden 


Gangbang 



En bartender som vart med forr. Har blandar hon min Mohjito


/Stora fotter


Kebabpizza och Tuttformel

Sondagen den 20 Mars 2011

 

Nuvarande position: Vientiane, Laos (Huvudstad)

Antal  svenska kafeer i staden: 2

Antal  semlor vi klamt: 2

Antal resta dagar: 59, alldeles strax halvvags

Hasses mustachlangd: 8mm (Finish! Numera avrakad)

Hasse hissar: Kebabpizza och Semla pa samma dag

Hasse dissar: Kvinnor som sprider myten om sig sjalva som dumma

 

 

Dagens lista: 5 tips till pankaksmannen pa gatan (som vi besoker vart vi an kommer for ett litet mellanmal)

 

1. Manga kockar kan bara gora soppa..

2. En msk smor och 2msk olja per stekt pankaka ska det ga at

3. Hog temperatur pa spisen gor pankakan frasig och krispig

4. Banan & choklad ska alltid kunna kombineras

5. Du ska vara turk, talliban eller indie

 

Bara nagra enstaka natter kvar i Laos nu. Landet som fortfarande lever efter solen och inte verkar bry sig namnvart om uttrycket vi hemma mytat som; Tid ar pengar.

Vill man fa en Laosian att agera kravs det nog en tsunami eller ett par trasiga karnkraftsreaktorer ar min bedomning.

 

Men dom gor sina forsok. Vi hade en lang bussresa dar vi stannade till for lunch, motsvarande. Enl chaufforen skulle vi stanna i 30min (otroligt att denne ens funderade over begreppet tid). Efter 25min gar vi vasterlanningar in och satter oss for att vara pa plats i god tid. 15 minuter senare borjar vi se oss omkring och funderar pa varfor inget hander, vi skulle ju akt for 10min sedan.

Nar vi tittar ut genom fonstret far vi syn pa chaufforen som gar mot bussen, antligen tanker vi.

Tyvarr passerar han sin dorr pa forarsidan och fortsatter mot taxistandet en bit bort.

Han gar fram till en tuk-tuk som star parkerad, knyter loss hangmattan som finns i innertaket pa fordonet och till beskadan av 4 ariska par ogon genom bussrutan tander han sedan en cigarett och kryper lugnt ner i hangmattan. Bussen har ingen ac och just den har dagen har aven flakten lagt av.

Dryga halvtimmen senare ar vi pa rull igen.

1h 15min tog det konstaterar en bitter Australiensare i 55ars aldern, full med svettparlor i pannan nar han stirrar ner pa sitt dyra vasterlandska armbandsur.

Har ni tankt pa hur mycket energi den har mannen (australiensaren) egentligen lagt pa nagot helt onodigt? Det hade varit mycket battre att spara energin tills kvallen istallet och ge frugan hans ett ordentligt skjut, for hon sag verkligen ut att vara i behov av det.

Tid ar inte pengar. Tid ar en vasterlandskt stressfaktor. Hur manga Laosianer tror ni gar in i vaggen? Relax, it’s Lao-time.

 

Enligt Lonely Planet ar Laos huvudstad Vientiane en av varldens lugnaste och sakraste. Och det haller vi med om. Inte for att vi trott annat nar det galler Laos. Allt gar lugnt och fint i sin takt, sa aven har. Sen kan det ha att gora lite med att invanarantalet i staden inte ar skyhogt for att vara huvudstad heller, Bara 300.000 personer bor faktiskt har.

 

Forutom att vi tittat pa 2 statyer i stan forestallande man som gor nagon form av Hitler-halsningar (se bild nedan) har vi har nastan bara gjort svenska saker under de dagar vi vistats har. Forst frukost pa Scandinavian bakery med bl.a svenskt kaffe (!) dar vi sitter och pratar svenska saker med ett par ifran Leksand. Vidare hittar vi till en svensk pizzeria dar det blir kebabpizza (nej inte riktig kebab). Till middag blir det akta svenska semlor och ytterliggare diskussioner, denna gangen med tva stockholmare (brudar fodda tidigt 90-tal, Ojda!) som vi senare far med hem till hotellet. Ehhh ja. Egentligen utnyttjade dom oss bara for att skaffa billiga bussbiljetter via varat hotell. Men iaf, dom var iaf lite inne. Ska vi saga halva? Halva inne?

 

I ovrigt ar det ganska lugnt pa brudfronten. Jag och Hasse har lite olika asikter i amnet. Hasse ar inte alltid helt positivt installd till yngre, annu inte fardigmognat material eller kvinnor med en kanske ofordelaktig utsida men saval fin insida, medans jag sjalv primart insett vikten av att kvinnan ifraga utrustats med bra forutsattningar for att kunna ge sina blivande barn tillrackligt mycket energirik mjolk under den forsta levnadsperioden, samt att bleka benrangel inte ar varda att komma langre an som runkmaterial for 13aringen som sitter och smygtittar i H&M katalogens utgavor 2ggr/ar (Jag har oxa varit 13. Detta ar for ovrigt steget innan man provar den beromda termosen).

Jag och Hasse kommer hur som helst troligtvis aldrig sloss om samma brud. Och det ar ju bra.

 

Till slut vill jag delge en matematiskt utrakning som jag arbetat med under en langre tid, med tanke pa “spanningsfaktorn” och sexualdriften som uppstar kring kvinnliga brost, och som alltid finns och som alla (las ej bogar) man branner hjarnceller pa, dussintals ganger varje dag.

 

Sa har tanker jag:

Antal manniskor pa Jorden (M): 6,5 miljarder

Antal Kvinnor pa jorden (K): Bedomt 3,25 miljarder

Antal brost (B) per kvinna: 2


Palmtuttformeln lyder alltsa: KB=M


Det finns alltsa lika manga tuttar pa jorden som det finns manniskor. En tutte per manniska. Ingenting borde vara mindre intressant an nagonting det finns 6.5 miljarder utav. Anda ar det sa pass forbjudet och intressant.

Knepigt kan jag tycka.

 

Dagens traning pa balkongen!

 

Simmhall!

 

Orolig syn i Laos huvudstad

 

Kebabpizzan later sig smakas pa svenska pizzerian i Vientiane

 

Elefantritt

 

Parleporten

 

 

Fest! Sooooom fan!


//Blondinbella


Gud pissar pa oss

Fredagen den 18 Mars 2011

Nuvarande position: Kongkham, Mitt i landet Laos

Antal dagar med regn och temperaturen kallt: 3 senaste

Antal  kilometer lang grotta vi besokte igar: 7.5

Hasses mustachlangd: 6mm (stravar efter 8)

Hasse hissar: Bra tryck i duschen

Hasse dissar: Temperatursvangningar pa 15-20grader over en natt


 
Nuvarande Position



Dagens Lista: Melodifestivalens 5 minst daliga bidrag 2011:

 

5. Brolle med sina 7 natter och 7 dagar

5. Oh My God, lokala kebabformagan

5. E de fel pa mig. Enda riktiga Schlagerbidraget och borde darmed vunnit

5. Vaken i en drom. Platsar dock inte i schagerfestivalen. Lika lite som Lordi gor

5. Ge mig en spanjor. Babsan..Hatkarlek

 

For forsta gangen sedan vi lamnade Kina for snart 2 manader sedan har vi aterigen fatt plocka fram langbyxor, troja, strumpor, skor, kalsonger utan en massa hal i, samt vind/regnjackan.

Det hande nagonting med vadret i onsdags. Oklart om det har att gora med Japanernas experimenterande med spridande av radioaktivitet runt omkring sig, men enl vissa vi traffat ska det tydligen vara sa.. Alla verkar hur som helst okomfortabla med radande vadersituation (las regn och 15-20 grader kallare an normalt) i landet.

 

Vi satte oss pa flaket som skulle fora oss  12 mil norr over i landet. Som tur ar packar vi fram trojan innan det bar av da vi kanner att temperaturen inte ar sig lik. Beraknade 2 timmar blir 4 och nar vi till slut kommer fram efter ett ihardigt regnande och iskallt blasande bak pa flaket tar vi forsta basta rum och kryper ner i sangen. Tillsammans. Under samma filt. Nakna (inte).

 4 timmar senare har vi borjat tina upp. Men vadret har inte forandrat sig namnvart. I skrivande stund piskar det ner i dammen utanfor fonstret och Hasse ligger med langbyxor troja och jacka i sagnen och laser i vantan pa nagon form av vidare transport norrut mot huvudstaden. Dag tre med daligt vader.

 

Grottan da. Huvudmalet med de 2 senaste dagarnas resande. Inte en ung, trevlig trang liten grotta, utan en stor, gammal, ganska torr grotta pratar vi. 7,5 km rakt in i ett berg och ut pa andra sidan. Stor, hogt till tak och jamfort med utomhustemperaturen oxa varm. Jag och Hasse chartrade en bat med 2 man i besattningen, t.o.r genom grottan tog oss ca 2h. En bra grotterfarenhet helt enkelt.

 

 

Vi har dessutom efter att blivit av med Schweitziskan skaffat oss tva nya reskamrater. Det ar Olof fran Mariestad och Kristina fran Kiel (Deuchland!). Nu vet jag att Olof antagligen laser det har. Men jag tycker Olof ska vara glad over sin lilla rodhariga tyska medecinstudenterovring med fraknar. Och vilken kvinna det ar! Hon ar full av initiativtagande, glad och positiv. Gilla. Dock bara halften sa lang som mig.

Olof och jag delar dessutom uppfattning om vissa saker i livet, stora och sma. Olof har bl.a berattat for mig att det ar dom gamla egypterna som har byggt alla vackra berg vi sett. Egypterna hade inga lyftkranar eller maskiner berattar Olof. Olof ar vis, han har studerat sveriges lagar i 5 ar, han vet vad man far och inte far gora.

 

Men det vi kanske mest av allt ser pa med samma styrka pa glasogonen, ar barnen*.  Alla dessa sma oskyldiga barn. Vad har dom gjort for att fortjana att bli fodda i ett av varldens 20 fattigaste lander?
Stackarna, som inte har datorer, hockeybilder. Eller disneychannel. Dom fattiga stackars barnen som  tvingas ata ris, nudelsoppa och gronsaker varje dag.
Ingen dusch har dom utan tvingas bada i den smutsiga floden. Barnen som spelar fotboll med egentillverkade bambubollar, eller wolleyboll utan riktiga nat. Barnen som troligtvis skulle kunna tycka det vore underhallande att suga pa en pinne. Barnen som tvingas ga barfota direkt fran forlossningen, trots att grusvagarna bitvis ar valdigt vassa (fraga Hasse).
Dom sma barnen som tvingas sitta pa pickup-flaken i flera timmar trots att det ar kallt och regnar ute och trots att dom kanske bara ar tva, tre ar gammla.

 

*Det ar dom glada barnen, som alltid ler, och som ar glada over det dom har. Inte ledsna over det dom inte har.

 Vi kallar dom U-lands barn.Utvecklingsland; manniskor som (vill) fortsatta att utvecklas. Vi ar val redan utvecklade (I-land=developed country) och klara med allt hemma i mellanmjolken? Battre an vi har det kan det val inte bli?

 

Men vem tror ni egentligen ar lyckligast? I-lands barnen med datorspel eller U-landsbarnen med bambubollen?
Fraga er sjalva det.



 
En yngre formaga under filten till vanster, en annan med moppehjalm. Alla medel mot kylan ar bra bak pa flaket.


Trafikkossor

 


Vi 4 resande Europeer


Rolig dam bara.


Entren till grottich

 


Kapten!
 


Inside



Naturmodern

 


Man anar ugglor i mossan

Varat fenominala boende
 


Kvallsmys med ol under filten, vi gillar!


Naturmodern

Moln som trillat ner


//Aufwiedersehn


Pa vag att trilla av jorden ner i helvetet (kansliga lasare varans och tipsas idag att blunda nar ni laser)

Tisdagen den 15 Mars 2011

 

Nuvarande position: Tha Kheak, Laos, Tellus, Milky Way

Antal timmar vi satt pa lokalbuss igar: 9

Antal  timmar bussen inte rullade: Bedomt 3

Hasses mustachlangd: 4,5mm (stravar efter 8)

Hasse hissar: Pankaksmannen i staden

Hasse dissar: Ovriga restaurangutbudet i staden

(Palmen dissar Tha Kheak och Erik Saade, Hissar Solsidan)




Dagens Lista: 5 saker att ta med i backpacken pa resan:

1. Ljudbok. Overlagset tidsfordriv

2. Losfitta. Oxa bra tidsfordriv

3. Oronproppar, speciellt for den som inte har losfittan

4. Telefon med 3,5G. Tydligen det senaste i asien..

5. Mona Lisa. Bra om man far slut pa kontanter och inga atm finns i narheten


Horde att ni skickat Saade for att for forsta gangen satta foten utanfor sveriges granser (med ev undantag for Trysil). Min uppfattning ar att han borde stanna hemma i sangen och vanta pa sin forsta nattliga utlosning, provadoppa en termosfitta med kletmackaroner och sedan forhoppningsvis komma in i malbrottet innan han ens ges visum till Danmark pojkafan.

Riktigt trist… Mest for att han far ligga med Molly (Sanden).

Jag har antligen fatt ner alla finallatarna till min telefon nu. Lyssnar flitigt pa kvallarna och resultatet av min egen omrostning kommer i nasta blogg (Brolle, Andersson & Bengtzing pa plussidan).

 

Vid delfinturen harom dagen akte vi ihop med ett danskt par. Igarkvall traffade vi dom igen av en slump har i staden, vi at middag ihop och drack nagra ol, (inte) Tuuuuborg!

Flickvannen i sammanhanget ,hon ar ganska lang, blond, inte speciellt storbystad eller kurvig, hon har inte langt tjock har och inga utmanande klader.

Jag vet inte varfor, men hon utstralar bara en sak (i min varld). Porrstjarna.

Garanterat extraknacker hon vid sidan av sina studier. (jag har inga belagg for detta utan det ar bara mina egna fordommar).

Hillvitte, jeg snaacke ju daansk heele kvillen!

 

Efter en lang bussresa pa 9h hamnade vi i en av valdens (bedomt 2) andar, Tha Kheak. Har finns bl.a inte en vettig restaurang att ata pa, massa fulla hotell/guesthouse trots att man ser samma 5 turister i staden hela tiden, 2st massagestallen (antligen lite avkoppling tankte vi), men pa det ena finns det ingen personal sa langt ogat nar och pa det andra vet vi inte vad som ar fel, men masserade verkar vi inte bli, trots att det faktiskt finns manniskor pa bygget, vilket genast leder oss in pa det storsta u-landsproblemet i staden, inte en javel pratar med andra bokstaver an Hedenos gjorde i sina grottor 10.000f.kr (lite osaker pa om Hedenos var fran Laos men tror iaf inte dom pratade engelska). Imorgon ska vi vidare till en om mojligt annu mindre hala, och trots besok pa busshallsplatsen idag ar det omojligt att fa veta nagonting om hur vi ska ta oss norrut imorgon. Busshallsplats ar fel ord forresten, men hittar inget passande.

Nasta resa blir pa egna 2 hjul, kom ihag att jag sagt det.

 

Mycket ar ett helvete har i stan, och nar vi kommer hem idag och jag tittar strax over dorrkarmen far det sin logiska forklaring, vi bor ju i rum 9/11... Sakert gatunummer 13.

 

 

Avslutningsvis nagra positiva ord.

1, Tack alla vanner och bekanta dar hemma som valt att folja mangopalm. Ett flertal personer jag inte kanner personligen har oxa valt att folja med ut och resa via mangopalm.blogg.se Bloggen visas for ca 25-30 (som mest 40) unika datorer/natverk varje dag och sidan visas ca 40 ganger dagligen.

Tack for all credit kara medmanniskor.

Fortsatt att forvanta er intensiva uppdateringar och humor pa lag niva. Caaaarpe diem/

 

2, Ljudboken ‘Linda som i Lindamordet’ av GW Persson gar mot sitt slut. Motgang blev medgang och jag tog mig slutligen igenom ljudbokskoncentrationssvarighets-barriaren.

Som laget i boken ar just nu verkar det som att negern utnyttjat offret som sexslav och sedan strypt henne med hennes egen pappas finslips, samtidigt som han tagit henne i det mindre av de 2 alternativen (troligvis utan att ha behovt tjata om det i flera manader). Livet ar orattvist.

 

Otursnummer?

 

Tukkis ala Lao

 

Bussen fungerar aven som lastbil

 

Och fraktar dessutom bl.a Mopeder

 

Tysk i bakgrunden

 

Gotlandaska Raukar

 

Hasse soker balansen

 

Hallongrotta

 

Hej hej Petra!

 

 

//Killen som gjort high5 med David Batra och dessutom varit med pa “Tippen”s sommarlovsmorgon fran Tidaholm, -93


Kvinnan ska sta vid spisen!

Lordagen den 12 Mars 2011

Nuvarande position: Don Khon, 4000 islands, Laos(!)
Antal oar omradet bestar av: Bedomt 4000
Antal delfiner vi skadat i floden: Omkring 5
Antal personer som tydligen reser med oss: 1
Antal miljoner vi kommer spendera i Laos: Ca 6
Antal bilder i dagens blogg: 19
Hasse hissar: Bad i sotvatten
Hasse dissar: ATM:ernas franvaro



Dagens Lista: 5 tankar om doden
1. Man kan drukna i en stor starkol
2. Ata bor man, annars dor man
3. Det samma galler med drickandet
4. Manga dor av drickande
5. Doden kan kosta dig livet
6. Carpe Diem


“Det ar bogarnas fel. I bibeln star det skrivit det ar bogarnas fel. Jag vet inte vilken rad och vers, kapitel eller del. Men nan stans har i star det, det ar, bogarnas fel.”
Ar det inte hojden av humor nar man gor totalt narr av nagot sa forbjudet och skort som frikyrkororelsens syn pa homosexuella. Minst 4/5 toast.

Jag trodde aldrig jag skulle erkanna det, inte ens for mig sjalv. Men fan vad (atminstone vissa delar med) Volbeat ar bra. Och andra sidan tycker jag Pernilla Wahlgren oxa ar ratt hyfsad.
Festivaltarmen anropar, kom.


Nuvarande stridsvardesrapport:
Palmen: Avforing C+, shortsranden 8cm norr penisroten, 7/10 i nyans, riskzoonen for den fruktade gronsaksforgiftningen som intraffar nar en svensk lantis som ar van vid kott 2ggr/dag ater for mkt gront och lok.I ovrigt fullt prima svensk lantras.
Hasse: Traningsverk (ev inflamation) i handen efter ett par km “cykling” (enl han sjalv..) igar. Mindre gaser i magen an hemma, distinkt solrand pa laren, fortfarande trasmak i stjarten efter att ha suttit pa ett alldeles for hart sate i minibussen over gransen.


Vi kommer efter bara 30min och vissa problem pa grus/sandvagar fram till batarna som skall ta oss vidare till varan forsta destination i Laos, Don Khon. En liten o i omradet dar Mekongfloden deltar upp sig och som benamns ‘4000 oarna’.
Pa batresan over kommer jag fram till att den on jag trodde vi var pavag till (Don Khong) och som jag last pa om senaste dagarna ligger flera mil norrut. Jag var beredd pa en lite storre o, bankomat, stader, horbarer och annat som hor o-livet till.
Men icke. Vi blir istallet avslappta pa Don Khon(utan G pa slutet). Utan G och utan horbarer. Och utan ATM. Som tur ar besitter vi en mindre summa dollar som vi kan leva pa (inkl taskig vxl-kurs) ett par dagar.
Men jaklar vad fint det ar har, rena paradiset! Varan o ar kanske 3km lang och man kan cykla overallt. Inga stader eller ens byar, klockan 22.30 ar det dott och allt stanger. Vattnet runtomkring ar turkast och floddelfinerna lever haromkring. Inga bilar finns har och vagarna skulle vi kalla stigar hemma (forutom huvudvagen pa on som ar en f.d jarnvag och lite bredare). Finns en liten strand, massa hoga klippor att hoppa ifran, bufflar vandrar ner till floden for ett middagsdopp, pa floden flyter sma longtail-batar (den enda typ av bat man anvander har) och lagom mycket turister pa on. Vi bor i en bungalow/rum over vattnet, har en egen hammok utanfor dorren (dar Hasse just nu ligger och laser), 45kr natten betalar vi for detta.


Sedan ett par dagar tillbaka har vi varit trio igen. 2 blir 3 liksom. En mamma, en pappa. Tycker om varandra. Jattemycke och vill kramas och simsalabim blir det  en till ni vet. Pappan for liksom.. ne..
En Schweitsisk brud ville val ha ett par ariska storvuxna man vid sin sida, helt forstaligt. Sa fick det bli, Aline hanger med oss, men mest vi med henne. Men inte pa natterna nej.. kanske lite? Hepp.. inte de ne..


2 hojdpunkter fran den forsta tiden och det forsta stoppet i Laos.


1.Skogsbrand.
Igar skulle vi cykla soderut for att slutligen runda on tankte vi. Men efter bara 2 km kommer vi fram till en till synes helt okontrollerad skogsbrand. Stora trad brinner och lagorna stiger hogt upp i luften, inte kostigt, det ar kruttorrt och regnsasongen borjar om 1.5 manad, det har vart torrt i ett halvar! Vi cyklar inte vidare da vi inte kanner for att bli instangda och brinna upp.
Herregud, ska ingen slacka tanker vi?
Nu till det som symboliserar Laos, etthundra % rakt igenom.
-Inte en kotte syns till. Jag betvivlar hart att det finns nagon form av brandingenjor inom de narmsta 50 milen och troligtvis ingen slackningsutrustning heller. Dom kallar det (precis som alla andra lander oxa iof) “Lao Time”. Lugn, det slocknar. Forr eller senare. Det har det val alltid gjort.
Detta ar verkligen landet dar ingenting hander (darfor roker man opium). Man kan sitta och vanta pa sitt te pa morgonen i en halvtimma. Ska man med baten vet ingen riktigt vad som galler,-Ar biljetten kopt i Cambodja sager du, vanta lite.
Det gar en timma. Men fram kommer man till slut. Och det jag kan se av on harifran ar inte nerbrunnet, sa elden har val slocknat antar jag..


2.Riverdolphins!
Det behover ingen narmare forklaring. En liten ranglig bat (skulle kunna vara byggd av ett urgropat trad) med nagra plankor att sitta pa, 2 svenskar, en swiss och 2 danskar samt en chaffis. En timmas battur ute pa floden och det underbara landskapet for att leta delfiner. Val framme tar det bara minuter innan vi ser den forsta (vissa vi pratat med har akt hem lottlosa). Otroliga djur. Alla i baten ar knapptysta. Latet nar de andas over vattenytan, 2 st kommer (mjukt)hoppandes samtidigt, det skulle kunna vara sa att det ar en delfinmamma och en delfinpappa som tycker om varandra valdigt mycket och vill kramas. Men detta har vi inga belagg for.


12.000 kep, eller 10kr blir det iaf for den turen.




Roligt med 1/4 sida i dagstidningen ang en regnskur.


Gransen


Dirty roads, mote dessutom


Halla Chala!


Breakdown pa cykeln


Balans


Vockert, vattenfall



Skogsbrand till v


Skogsbrand till h


Min partybike!


Middagsbadet




Aline och Hasse spanar Delfiner


Och dar har vi han!


FlodSpan


Set


Mager stackare


Naturmodern


Fiskelycka?


Jag vill knarka!
// Bjornjaktsfilmaren

 


Brand hud, Dalig mage & En langsamt arbetande lever (Sammanfattning Kambodja)

Onsdagen den 9 Mars 2011

 

Nuvarande position: Stung Treng, Norra Kambodja. Sista dagen i landet med stort K

Antal daliga erfarenheter av Kambodja: 0

Antal Milk och frukt-shakes jag druckit sista veckan: Fler an jag gjort under foregaende 23 ar

Antal Broder som fyller ar idag: 2 (Se dikt nedan)

Nuvarande stallning mellan mig och Hasse i biljarden: 8-13 (ajda..)

Dagens minidikt: Att inte ha tjej kan uppfattas som gay, for utan stumpa, riskerar man sin rumpa.

 

Hasse hissar: Vietnamesiska konsulatet (visum pa 5min!)

Hasse dissar: Asiatiskt kaffe


Dagens Lista: Kambodja i topp5 format

1. Manniskorna. Hela (forutom vissa armar och ben), Rena och Goda, varenda en.

2. Ol. 3,25 sek for en starkol pa restaurang, det maste bara upp pa andra plats.

3. Stranderna med norska brudar i 20ars aldern. Kan inte sola magen..

4. Mentaliteten som gor att ingenting ar omojligt. Aldrig.

5. Annanasen (Anannasen, Annannasen, Ananassen eller hur fan det stavas). Det forlovade landet for oss pineapplefreaks.



Internationella kvinnodagen igar. I Kambodja ar det rod dag. Tro fan det ska vara det.

Rod dag. Roda veckan. Gudrun Schyman. Bara skit.

Usch och fy.

 

Kambodja och kambodjanerna har lange lockat mig hit. Framst for sin stampel som det fattigaste landet i sydostasien. Och visst ar det stor skillnad fran Thailand, som i jamforelse uppfattas som ett land langt fram i utvecklig och globalisering.

Under vara 4 veckor i Thailand tidigare i vintras hann vi med att stota pa ett par storre idioter och manga mindre, i form av div ”servicemanniskor”. Man blir lurad sa fort man ska kopa en bussbiljett och man kan knappt handla en t-shirt utan att behova lagga motsvarande en portion ris i energiatgang under forhandlingarna, innan man slutligen nar nagot man iaf inbillar sig ar vettigt prismassigt.

Sa har det inte varit (for varan del) i Kambodja. Speciellt nu i slutet har jag insett hur sjukt underbara kambodjanerna egentligen ar.

Vanligtvis (las alltid) anlander vi till nya platser utan nagon som helst aning om vart vi ska ta vagen eller hur vi ska komma vidare. Oftast hinner man inte av bussen forens man har motsvarande ett helt reseinformationscenter med personlig guidning, kartor, hotellbokning och chauffor m fordon till sitt forfogande. I denna del av varlden a.k.a Tuk-tuk.

Det ar latt att hata dom till en borjan, men nar man kommer lite narmre inpa landet ar det helt fantastiskt anvandbart. Och billigt.

Ofta om man fragar nagot under resan om en bank, en atm, eller ett museum svager dom direkt av och letar upp det. Alltid lika glada och positiva.

 

Vi har nu avslutat en langhelg, 4 dagar nere pa kusten i Sihanloukville med (lite val mycket) sol och bad. Hasse har oxa hunnit med att kissa med rumpan, och som foljd av detta tagit igen sig lite tsm med vatskeersattning och fotboll pa tv.

Men nu har vi korsat hela landet under det senaste dygnet och befinner oss nu langst upp i norr, nara gransen till Laos. Forhoppningsvis korsar vi gransen imorgon och hamnar tillslut mitt i ”de 4000 oarna” som tydligen ska finnas dar.

Det vi for ovrigt vet om Laos ar att Opium ska vara billigt och att man tydligen mest flyter omkring pa floden nedstroms pa traktorinnerslangar och dricker sprit/roker gras. Varningarna man laser om landet ar iaf att man inte ska bli for full pa sin slangresa soder over och att man ska komma i mal innan  det blir morkt. (Tydligen da flest turister dor).

 

Vi tackar Kambodja for den har gangen och checkar ut med den kambodjanska flaggan och Angkor-olen i topp med hopp om att aterkomma!

 

 

Avslutningsvis min dikt, tillika present till tvillingarna Palmqvist som idag fyller 21ar.

 

”Kara broder D och D. Enligt tradition ska jag en fodelsedagsdikt er nu delge och tillbaka pa foregaende ar vi nu ska se.

2010 var aret da ni forsokte ga om mig i vuxenpoang, trana damlaget,  borja studera och med brudar dela sang. Dessutom gar ni steget langre, nar jag stolt koper mc reggad med nummerplat, ja da gar ni och koper er en bat! Medans jag aterigen far flytta hem, ni bada egna bon besitter, jag ar inte bitter!

Dock ar det ganska skont att passera 21, nu kommer ni in pa Harrys och Olles hyfsat latt. Men hur stora ni an kanner er vara, forblir jag alltid aldst och visast i varan syskonskara.

Grattis pa dagen och tank pa att livet leker och ar ganska latt. Salange man bara ar 21.”

 


 

 

 

Flygplansrestaurang

 

Lejonhanne med jattepung

 

Service pa stranden

 

Okant djur


Julias Gästblogg

Nuvarande position: Sihanoukville, Kambodja

Gastblogg nummer: 1

Skribentens alder: 23 (haha!)

Ny Banner dagen till ara oxa, Ojda! (ville bara saga det)

 

Antligen ar det dags for den forsta gastbloggen pa mangopalm 2011! Soooom ni har langatat..ehhh...ne..

Men nu har iaf Julia fatt tummen ur den beromda roven och pillat ihop sina tankar om tiden tillsammans med mig och Hasse. (Det ar Anders, som skall framfora en Lynx X 12000 Pro Competition Revolver, fran 1984.(Skamt)) Lyssna, och njut.



(Vi valjer att publicera den har bilden bara for Julia alskar oss mer da)


Då Pe bett på sina bara knän (eeee....) att jag ska skriva ett gästinlägg, tänkte jag, efter en vecka tillbaka på hemmaplan, att så får det bli! Tjopp!
Efter 3 månaders resa med min trogne resekompis Petra i lite olika hörn i världen, var det dags för oss att bege oss till Thailand. Efter 2 veckor i Thailand skulle Petra åka hem till Sverige igen, men då jag inte riktigt hade fått nog av resandet hade jag förlängt denna vistelse med 2 veckor. Som tur var skulle Pe och Herman komma till landet under just dessa veckor! Jag slapp vara ensam!
Så under andra veckan i Thailand (efter MÅNGA om och men, tack vare lite "strul" med telefonnummer, aka Julia ger Pe fel nummer), närmare bestämt i Kamala Beach, Phuket, strålade de 2 duorna samman. Vi hade 3 jätteroliga dagar i Kamala med diverse aktiviteter; strandliggande med gratis vatten och ananas, bästa restaurangbesöket i Phuket och changtävling (vilken Pe överlägset vann). Petra försökte även vinna allas hjärtan en sista gång genom att köpa ett beach-pong set (dock låg denna i min väska av okänd anledning när jag kom till Sverige, Pe tyckte Petra skulle ha tillbaka den. Man undrar spontant vad Petra ska ha den till i Sverige mitt i vintern??).
Hur som helst. Den 5e Februari lämnade Petra mig ensam med pöjkera.
Man tänker att det borde vara jag som skulle komma att ta hand om de hjälplösa männen. Men icke! Jag såg mitt tillfälle att slappna av lite, låta männen kolla upp var vi skulle näst och dylikt. Jag lutade mig helt enkelt tillbaka och slappnade av, solade och försökte bli så brun som möjligt de sista veckorna. MEN! Vad händer plötsligt i Koh Samui? -Jo, de hurtiga männen tvingar mig att bestiga berg för att se sten på annan sten (????) och vattenfall (okejdå, de va väl schysst..), väcker mig på morgonen genom att lägga sig genomblöt på mig och undrar varför jag är så sur med mera. Och på morgonen är det inte okej att ha på sig solglasögonen. Jaja. Okej då.
Hur det än var kom vi min sista vecka i Thailand och till Koh Tao. Här ville Pe dyka varje dag och Herman tog dykcert. Varje morgon pojkarna skulle upp och dyka (06:45) sträckte jag bara på mig i sängen och sov vidare. Därefter tog jag en låång frukost, packade beach-prylarna och la mig på stranden. Okej, inte världens finaste strand, men vem bryr sig när solen steker för glatta livet! Jag njöt. När vi sedan kom till Bangkok och jag skulle shoppa det sista följde pojkarna med mig, trots att (i alla fall Pe) beskriver denna aktivitet som "Helvetet på jorden". Det tyckte jag var fint.
Summa Summarum: man kan säga att mina veckor med Pe och Herman var hemskt roliga. Trots helvetesbestigningen av berget tittar jag ändå tillbaka på det och ler, för hade jag inte följt med upp hade jag t.ex. aldrig sett den äldre mannen som bodde i en liten stuga längst upp och sålde läsk till de utmattade turisterna, och som bytte kanal med en pinne. Och hade inte Pe lagt sig dyngblöt på mig den där morgonen kanske jag aldrig hade vaknat!
Tack för 3 jätteroliga veckor killar, gött att vi kunde resa ihop! Ha en fortsatt grym resa, vi ses snart!
Kramsikramsisar from Sweden!
Julia





Den har bilden har inte riktigt fatt sin sanna forklaring an. Bilden ar hamtad fran Kvarteret skatan da Johan glans vill fa hjalp av en datatekniker som vagrar hjalpa honom om inte Glans staller sig med nerdragna byxor och sjunger "I will always love u" for datakillen.
Julia har har tappat ner sin handuk fran kojan och den har lagt sig pa berget under, vilket ar for svaratkommligt for en kvinna. Hon ber mig hamta den for att hanga den pa tork, och jag gor det. med kravet att hon imiterar Pippi Langstrump samtidigt som hon sjunger "I will always love you".


Inte lage att dra Norgehistorier..

Fredagen den 4 Mars 2011

 

Nuvarande position: Phnom Penh, Kambodja

Antal resta dagar: Exakt 1/3 idag menar Hasse

Antal dodskallar vi sett: Tusentals

Antal dodskallar jag pillat pa: 1 (Bara for att man inte fick)

Antal timmar det svenska skolsystemt behandlar folkmorden i Cambodja:0

 

Hasse hissar: Bokforsaljare, kanns anda battre att salja bocker an sin egen kropp. I ovrigt kan dom fara at helvete.

Hasse dissar: Munskdd i allmanhet, pa turister i synnerhet

 

Dagens Lista:

Billiga saker i Cambodja

1 . Starkol, ca 3kr for en stor stark pa restaurang

2. Hyran av egen chauffor med fordon en dag, 2 personer: 70 kr

3. Egentillverkade smycken: 10 for $1

4 .Vatten: En krona flaskan

5 .Grogg: 9kr for en GT pa restaurang

(Dyra saker innefattar Bl.a Visum till Laos $57 & Pizza,$10, samma pris som hemma)




Det ar inte alltid saker och ting slutar som man tankt sig. Ibland forbryllas man av den overraskande verkligehten som inom ens egna ramar tar ovantade vandningar. Idag kanns det surt. Imorgon bra igen.

Ride on Cowboy!


Tack Emmelie for att du finns <3

Under vistelsen pa dodsfalten radde en tryckt stamning. Skyltarna manade till tystnad och till att visa respekt for de miljoner manniskor som fatt satta livet till. Hasse tyckte det var jobbigt tyst bland besokarna och forsokte vissla igang nan gammal sommardanga fran tidigt 2000-tal.

Jag funderade starkt over att forsoka plocka fram det ironiska och humoristiska i t.ex ansiktsuttrycken hos de dodsdomda fangarna som vantade pa att avrattas och som visades pa vaggarna i fangelset (det fanns gott om bilder som kunde gora sig bra i dessa sammanhang), eller minerna som skallarna i montern hade.

Men jag kunde bara inte med det. Inte ens jag kunde med att dra det vi sag under dagen till den humoristiska sidan. Det ar bara for stort.

Sorry.

 

 

 

Cambodjas isarklass viktigaste sevardigheter/samtalsamne/situation ar 2011 handlar om det som hande pa sista halvan av 70talet. Pol Pot (som han kom att kallas efter forkortningen ”Politican Pottencial”) avrattade manniskor som han inte ansag passade in i sitt blivande komunistsamhalle. Miljontals manniskor blev berovade pa sina liv och torterades pa de grymmaste satt jag personligen nagonsin hort talas om. Idag har vi besokt tortyrfangelset ”S-21” och dodsfalten dar tusentals av fangarna avrattades, primart med slag emot huvudet, for att spara pa ammunitionen.

Och kom ihag, detta ar bara 35 ar sedan.

Hade du varit fodd i Kambodja (och ar over 45ar) hade du mkt val kunnat vara en av dom skallar eller benrester vi tittat pa idag, som till exempel 1700 dodskallar med sprickor i skallbenet, upplockade ifran massgravar, ordnade efter ungefarlig alder, grupperade i 15 vaningar i glasetapper.

 

Exempel pa tortyrmetoder man anvande, Kansliga lasare varnas! (Jag har personligen tagit mig friheten att dopa metoderna pa eget bevag).

 

# ”Slanggungan” Man spaner fast offret pa en pinne och vrider denne upp och ner, fram och tillbaka och fortsatter sa tills offret blir medvetslost. Sedan doppar man ner huvudet i en kanna med gammalt stinkande vatten for att ater fa liv i manniskan och tortyren kan fortsatta, vid medvetande.

 

# ”Kaffekokaren” Man spanner fast offret i en form av badkar, fyller sakta upp tills nasborrarna ar strax under vattnet och offret inte langre kan andas.

 

#”Tradkramaren” De minsta individerna, dvs barnen, ville man inte krangla med onodigt mkt vid avrattningen utan man holl dom i benen och slog dom direkt mot ett trad, huvudet forst, tills dom dog, med krossad skalle.

 

#”Den lille kemisten” Efter att man avrattad offret med hjalp av ett jarnror och sedan en slo kniv vid behov, haller man giftiga kemikalier over offret, dels for att minska stanken fran foruttnelseprocessen och dels for att sakerhetsstalla att verkligen ingen overlever.

 

Kambodja har visat oss hur orattvis manniskan kan vara. Thailand kanns i jamforelse som ett i-land, och kambodjanerna ar djupt oroade over den radande situationen i norr vid thai gransen dar bada landerna for tillfallet har millitar narvaro och laget ar ovisst infor framtiden. Skulle en ny konflikt drabba landet skulle man aterigen puttas ner i startgroparna och fa borja om pa noll igen, och det vore katastrof for ett land som i dagslaget ar pavag i ratt riktning.

 

Skallar Med sprickor vittnar om vad som hant dom

 

Buresk syn

 

Observera jacket i huvudet

 

--

 

Stor cell, inkkl kudde pa S-21 tortyrfangelset

 

Fotat foto

 

Kvinnor och man i alla aldrar

 

 

Celler av tegelstenar, 80cm breda

 

Fjärilshåvar och fiskrens

//Penis


En Ovanligt Ovanlig Chauffor

Onsdagen den 2 Mars 2011

 

Nuvarande position:  Skumpiga bussen till Phnom Penh (6h), Kambodja

Antal resta dagar: Osaker, men februari verkar vara over iaf

Antal stora sevardigheter i Kambodja: 1

Antal visa-kort jag lyckats fa sparrade: 2 (a.k.a. ‘alla’)

Antal kambodjaner som lever med skador ors av minor: omkr 1.000.000

 

Hasse hissar: Pannkakor! (I alla dess former)

Hasse dissar: Hotellpersonal med dalig service som inte forstar att dom befinner sig i servicebranchen


Dagens Lista:

Trevliga egenskaper hos en chartrad tuk-tuk forare

1 Killen ar lugn och besitter en lagom mangd trafikvett

2 Killen dricker nagra starkol innan avfard

3 Han prioriterar solglasogon framfor hjalm

4 Han har fullgott fargsinne och ser skillnad pa rott och gront-ljus

5 Han godtar det foreslagna priset utan att tvivla

 

 

Angkor Wat, kannt som varldens storsta religosa byggnads-struktur och den stora nationella symbolen for landet. Vi utforskade under en dag, tre av de mest kanda platserna med start redan 05.00 for att beskada den kanda soluppgangen vid templet med de 5 (eller om det nu ar 7) pelarna. Att se solen langsamt ga upp over Angkorwat med vattnet framfor, en ljummen februarimrgon var nastan lika coolt och magiskt som man forestaller sig fran bilder man sett.

Resterande del av dagen gick at till att klattra i trappor, vandra runt i enorma stenkonstruktioner, kopa vatten, kopa annu mera vatten och utharda varmen. For det ar varmt nu, april ar arets varmaste manad i sydostasien och det kanns att vi narmar oss.. Da planerar vi havet!

 

4 Spannande dagar i Siam Reap ar nu over. Forst kom vi pa kant med hotellet, vilket slutade med total bojkottning av deras erbjudanden/restaurangverksamhet. Efter bara nagon enstaka incheckad timma blir vi erbjundna lite majja och senare visar staden oxa erbjuda kvinnor. Till formanligt pris da alltsa. Pa ren svenska skulle man saga ‘Hotellpersonal som saljer horor och knark’. Har sager vi mer, ‘Lite extra vardagslyx till en formanlig peng’.

 

Den beromda soluppgangen

 

Hasse talar till folket

 

Bananmamman

 

Ett roligt fotoogonblick

 

 

Igar gjorde vi nagot som var tankt som en snabb eftermiddagsutflykt, vi chartrade en tuk-tuk och akte till stadens Krigsmuseum, 5km utanfor Siem Reap. Killen vi hyrde var stortskon, han satt och kakade lite (ris antar jag) pa sin tuk-tuk nar vi kom fram till honom, och drack en starkol som han av okand anledning unnat sig dagen till ara. Han staller mer an garna upp att kora oss, pa vara villkor dessutom. Han staller sin halvdruckna ol vid vara fotter och sen bar det av.

Vanligvis gar det utav bara helvete och tuk-tuk farderna kanns mest som nan form av rysk roulette eller oannonserat stadsrace. Men inte den har gangen, killen plockar fram sina stekiga solbrillor och rullar sakta ivag, han liksom gliiiider fram. I rodljusen raggar han lite brudar (tid ar pengar!), annars ligger han lugnt ute i kanten och haller sina stabila 20km.

Val framme vid museet, som lite mer objektivt ar en igenvuxen grasplatt pa 3 hektar, far vi en guidad tur av en kille som vet vad han pratar om. Hans syskon har fatt div kroppslemmar bortsprangda av minor och hans far finns inte langre bland oss pga efterfoljderna av kriget pa 70-talet.

Sjalv saknar han en arm sedan 14 ars alder och lever med splitterrester i kroppen. Han har fatt amputera den utvaxande benbiten i armen vart 4e ar under perioden han fortfarande vaxte. Detta gors med en tunn och vass trad, langsamt..

Varken ar uthardlig sa lange det ar varmt ute, betydligt varre ar det nar temperaturen sjuker. Sjukvard ar bara gratis fram tills man fyller 15. Samtidigt visar han oss oss runt bland ryska, amerikanska och vietnamesiska stridsvagnar/haubitsar och luftvarnssystem berattar han bl.a kanslan som han sa val minns, nar en mina detonerar och splittret skar in i kroppen. Allt pa ett valdigt bra satt.

Vi far se gamla stridsvagnar som tillsammans med besattningen sprangts i trasor, benresterna i vagnarna vittnar an starkare om vad som hant. Det luktar en blandning av gammal metall och fordon. Han berattar att miljoner minor finns kvar och att 30% av landet fortfarande inte ar rojjt. Manniskor dodas och skadas av minorna dagligen, framst bonder. Over en miljon av Kambodjas befolkning lever idag med skador och men fran minor. Han visar oss alla mojliga typer av minor och hur dom fungerar, vilken sprangvidd dom har och vad som hander med manniskokroppen pa de som drabbas.

Pa omradet finns massgravar med hundratals manniskor, benrester, en rysk hellikopter och alla handeldsvapen, granater och stridsvagnar man kan tanka sig fran kriget. Det beror.

Alla utom en.

Varan tuk-tuk forare har vid det har laget druckit upp sin val omskakade ol och lyckats fa tag i en gammal japansk kulspruta som han star och viftar med, leendet hela vagen upp i kinderna och med uppmaning; -Picture! Take Picture!

Hasse fipplar smatt forvanat fram kameran och fangar honom. Efter att vi tagit lite bilder och lagt an de flesta coola vapen man nagonsin skadat ar det dags att dra sig hemmat igen. Pa vagen ut hor vi hur nagon ropar innifran parken och inser att det maste vara var gedigne chauffor som hittat nagot. Mycket riktigt. Langst upp, uppepa tornet pa en sondersprangd rysk 70-tals stridsvagn sitter han. Med en stor kulspruta riktad mot oss hors ett glatt mumlande ifran den cigarettfyllda munnen; -Phooto!

 

Killen som lirar

 

Harda grabbar

 

Godisaffar!

 

Lufburen jagare

 

Man ser ju att killen ar Granatgevarsskytt i grund och botten

 

//Kambodja

 


RSS 2.0