Redovisnig Asien!

Resplan: färdas mot Australien

Resdag: 91

 

 

Synpunkter Mango:


månad 1!

Tog oss från habo med cirkus 10 000 inv till bangkok på 10 000 000 inv. Thailand var första landet att avverka, med hög intensitet tog vi oss upp i norr för den vackra naturen för att sedan åka söder ut mot dykning på öst kusten. Vi fokuserade hela början av resan på att vara så ekonomiska som möjligt och göra mycket research, detta har nu kraftigt avtagit! Vi fick se hur fantastiskt vackert det kan vara i Thailand med all natur, det genuina folket och vackra dykplatser men vi har också fått se motsatsen med alla dessa gubbar och deras små thailändare, galna taxichaufförer och fattigdomen. Gillar Thailand starkt men håller mig borta från turistställerna om det inte är dykfolk! :D

 

 

 

Månad 2!

I malaysia började semesterkoman slå till! Tog oss ut mot öarna för mycket avslappning och dyk! Gjorde även en avstickare mot djungeln för lite djungelliv vilket senare skulle visa sig vara ett idiotiskt val! Malay är ett muslimskt land så ölpriserna gick i taket, kvinnor bar slöja och männen höll handen.. mycket påminner om thailand fast billigare boende och dyrare mat.

 

 

 

Månad 3

Inledes med sjukhus och en ny reskamrat eller ny en likadan fast yngre.. Resrutten ändrades nere i en tunnelbana till indonesien! Kommer minnas den lokala bussen i detta land! Sinnessjuk! Utöver bussen är det naturen, klimatet och dykning som är klart tilltalande! Extremt mycket mindre turister nästan dött men betydligt mycket mer droger.. sänk ölpriserna istället!

 

Asien nu klart och livsstilen vi har skaffat oss kommer förmodligen förändras nu när Australien står på schemat!

 

 

 

Synpunkter Palmen:

 

Vi har under de 90 första dagarna besökt 4 Länder, jag har valt att göra en liten hissa och dissa lista för varje land, inkl det vi hört om Sverige sedan dagen då vi lämnade land och familjer!

 

Hissar i Sverige:

x Aftonbladet som lyfte upp den stora nyheten om den 85-årige mannen som blev lurad på 500kr i en bankomat till den största nyheten i landet den dagen. Viktigt!

 

Dissar i Sverige

x Den där Anna Anka som man läser om, vem fan är de?

x Allt tjat om den där gres-influensan med tillhörande vaccin som folk verkar bli ilurade och blir sjuka av.

 

 

Hissar i Thailand

x Kyckling med cashewnötter samt den opålitliga Changbeer som landet erbjuder.

x Jättesköldpaddan som visade sig på Koh Tao under mitt andra dyk på ön.

x Födelsedagskalaset vi blev inbjudna till i Chang Dao, med tillhörande vit whiskey med honung, bara några meter från risfälten där folk gick och arbetade på kvällen, solnedgång och det stora berget, amazing!

x Restaurangen Ma Prow samt soppamacken vi rullade in på med soppatorsk i Pretchuap.

 

Dissar i Thailand:

x Hua Hin med alla dessa äckliga svenska torskar och en turistmiljö, inte av denna värld.

x Guesthouset Moby Dick på Koh Samui, det mest högljudda stället jag bott på.

x AC:n på nattågen, alldeles för effektiv, ac över lag är för mesar och folk med för mkt pengar.

 

 

Hissar i Malaysia

x Ön Perhentian Kecil, det perfekta valet för var och en som vill ha de gött med mat, dykning, sol och bad samt skön atmosfär.

x Birdparken med dom stora krokodilerna, fågelshow i världsklass, iaf humorvärldsklass.

 

Dissar i Malaysia

x Denge-myggor.

x Penang och Georgetowns goda rykte, icke värt ett besök.

 

 

Hissar i Singapore

x Atmosfären och människorna jag och David mötte under vår gemensamma vecka i staden.

x Sciens center och den indiska maten i Little India

 

Dissar i Singapore

x Mangos gratislivsstil

x Förbudet mot att dricka vatten på tunnelbanestationer

 

 

Hissar i Indonesien

x Lokalbefolkningen, ingen annan stans vi har besökt har människorna varit så bemötande. Speciellt kring den icke muslimska vulkansjön Lake Toba där vi till och med blev inbjudna på fika hos en familj då det regnade ute där vi gick.

x Mr Moon, eller månen som vi kallar honom samt den magiska svampkultur man erbjuder i landet.

x Den flera meter stora Djävulsrockan vi fick se ”flyga” förbi över oss där vi befann oss på 15 meters djup med riktigt bra sikt dagen till ära – Halleluja!

 

Dissar i Indonesien:

x Kackerlackorna samt taket i lokalbussarna som medförde ett otal obekväma uppvaknande under den nattliga färden.

 

Nu väntar Landet OZ i 3 månader och jag kommer ha svårt att ställa om mig från min semesterkoma och att andra gör allting åt en. Det är så jag vill leva mitt liv

 

//Mangopalm


David aka Lill Palmen gästbloggar!

Gäst bloggare: Lill Palmen
Position: hälften skrivet i cell S3 (soij 4) Malaysia, resten på lyxhotell i bankok

Jag ska inte bara sammanfatta min resa här utan tänkte också ge
förstahands insider information om hur det egentligen står till med mango-palm-världenrunt resan.

Min resa börjar i lugnaste semesteranda i Singapore och det visade sig snart att så mycket jobbigare ska det inte bli!
Lugna dagar för mig och Pelle i Singapore när Mango var på sjukhus resulterade i att jag sett det mesta som Singapore har att ge då det är ganska litet.  Sammanfattningsvis består Singapore av: elektronikvaruhus och sjukhus. (Det sistnämnda kan tänkas vara en lätt missupfattning)
I Singapore träffade vi också en go blandning av människor, två tyskar en med bullemi och en utan. en fransman. Utan. en svensk. Utan. svennen hette Pelle och var även målet för min del.
(Pelle har för övrigt lite svårt att erkänna att han faktiskt är en turist och inte så inhemsk som han försöker ge sken av (detta kommer jag få skit för men Pelle har i sina allra mest inhemska stunder: en bunt sedlar i bröstfickan, kamera förbud på utvalda inhemska plattser, inget behov av solkräm och han försöker att kränga taxi till alla vita som går förbi))
Ett gang glada (vissa mer andra midre) turisterDetta ar en bild pa Mangot efter det att han kviterats ut.


Vi bodde alltså på ett litet gest house i Spore där Pelle nyligen kvarterat in sig när jag kom. Här skapades nya bekantskaper och folket som bodde här var väldigt öppna och härliga. Jag blev inkvarterad utan Pelle i ett rum med en Canadensare, en engelsk tjej och en Malaysisk student. Det var roligt och jag lärde mig mycket tex att Malaysia, Thailand och Indonesien är fattiga av den enkla anledningen att folket i dessa länder är så lata. Jag fick också lära mig att malaysier är lömska, onda och fula. Allt detta lärde Cannadesaren mig förutom det att malaysier är fula, det är en egen iakttagelse.  

Det bästa med Singapore var:  
Allt mitt och Pelles skitsnack om den canadensiske pratkvarnen som bodde i sängen jämte mig.
All elektronik.
Allt kul folk.

Det sämsta med Singapore var:
Dyrt
Värmen (den var lite för mycket)
lukten av "Packis" on our hostel!

På impuls så sticker vi vidare till Sumatra, en resa som inte bör ta så lång tid men som tog detta sällskapet 3 dygn. Klockor ställdes fel och båtar missades.
Ön har ganska mycket att erbjuda och vi hade nog från början inte riktigt koll på hur stor den faktiskt är. Att åka buss här tar mycket tid och energi men två nattbussar av lite olika standard hans med.
Om Lake Toba (som var de ena av de platser som vi tillbringa lite längre tid på) måste nämnas: underbart landskap, Sund svamp kultur och trevliga människor.
Om Ebooh på Phula whe kan jag bara nämna: underbar snorkling/dykning, strandtomt och otroligt blå/grönt vatten!
Ett mycket trevligt minne är när vi precis har anlänt, är mycket trötta o hungriga t.o.m lite griniga, ställer från oss våra ryggsäckar och det hoppar upp en katt och pissar på Pelles rygga till min och mangos stora förtjusning!
Ett annat trevligt minne är från 12 meters djup när min luft tog slut.

Pelle och Mango pa vag hem efter ett dyk utan mig, jag var lite krasslig vid tidpunkten.Fargglad bild pa all fisk "vi" fangade.

Det bästa med Indonesien och Sumatra:
Naturen
Att somna till akustisk gittar i lake toba
Dykningen
Att det är lätt för en arbetarklass kille att bli miljonär
kissenödiga katter

Det sämsta med Indonesien:
Cigarettröken
Ingen kan engelska
Vägarna
Att södra Asiens största koloni av kackerlackor bor i lokalbussarna


Pelle visar overkroppen under varan lilla egen tracking till vattenfallet i LT.

Här kommer några matnyttiga saker jag lärt mig under resan som jag bara svagt anat innan:

Att om man tycker sig se sig själv bli omkörd av en moppe med en hel soffgrupp på så är det troligen en korekt iaktagelse
Att avbryta dyk när man har femtio bar kvar är för mesar
Om man är övertygad om att det inte går att trycka in fler rökande Indonesier i en minibuss så finns det fortfarande gott om platts
En överkörd cyklist eller en krockad bil är inte mycket att stanna och orda om utan löses lättast genom att bara fortsätta

Hur står det då till med mango-palm-värdenrunt resan? Efter att ha infiltrerat sällskapet under en månads tid så känns det som om:
1. sällskapet aldrig kommer lyckas ta sig hem
2. att om de mot förmodan lyckas ta sig hem, kommer vara helt förslappadde
3. de riskerar att lägga på sig en donkenmage/ölmage vilket inte skulle se bra ut hemma

I övrigt tycker jag att de klarat sig bra när de t.om överlevde första delens hårdaste prövning, Mangos födelsedag.

Nu ska  dra mig hemmåt för att se till så att inte bagarna tar över helt och hålet. over and out!

mango is 22!


Bläckfisk i norra indonesien!


toooorsdag!

Mangopalms spott: KL, Malaysia
Lokal time: 00.15
Stridsvärde: gamla krigsskador från vinterkriget gör sig påminnt..

Var tvunga att vakna innan 12 imorse eftersom vi inte betalt fler nätter, inga problem! vi ställde dessutom klocka! halv ett knackar dom på dörren och satte upp en lapp om att vi skulle ner till receptionen så fort som möjligt.. stor palm och mango höll sig vakna länge igår och gick igenom världsproblem.. lill palm va mindre glad över våra extremt djupa och allvarliga diskussioner och ville sova.. ungdomar!


Catch kylen..

Imorse hände det.. Mango gick förbi en kyl.. I denna kyl fanns... ja SNUS! Catch.. men ändå snus!! 3 månader har gått.. va gör han?? han tittar och skrattar och går vidare! njaaa nästan håller den lite i handen, rådfrågar pelle som förklarar att livet har mer att ge.. Mango lägger tillbaka snuset och spatserar stolt ut från affären!högt torn!

Dagens planer var att chilla (ta det lugnt)! vi bestämde oss för att dra mot ett högt torn (4 högsta telecom bla bla bla i världen) och kolla läget.. kollade läget.. fanns inte mycket kul där och åka upp 270 meter för 38 RM (76 sek) ville vi inte punga ut! så vi bestämde oss för att åka ner mot stan och köpa biobiljetter istället till filmen New moon som har premiär i malaysia idag! En vampyrfilm i sagan om twilight.. ettan är bättre är mango och lill palm överens om, stor palm har inte sett den och tyckte det va svårt att hänga med..


steek

mycket mer än så blidde det inte idag, imorgon står det golf på schemat för palmerna, mango kör nog IKEA!

sleep tight, good night!

mangopalmerna!

världens högsta & längsta skybridge! (otippat att det är världens nånting)

Mangopalms spott: KL, Malaysia
Lokal time: onsdag, 23:59
Stridsvärde: Skit ont i rumpan efter gårdagens sportevenemang!
Övrigt: Vi saknar en swedbankdosa, så hittar någon en så hör av er!
Pelle står för text, fidde för bild text!

Anledning till att han vann, psykningar samt två klot samtidigt...

Gårdagen bestod av shopping. Mango handlade mest mat på donken, Palmen ett par nya skor, och lillpalmen, han köpte något. Minns inte riktigt vad det var. en timma efter köpet visste han inte vart han lagt kassen, och han stod åter på 0.
Vi höll oss i stort sett innanför 4 väggar hela dagen. Befinner man sig i ett av de största köpcntren i s.o asien behöver man inte gå längre. Där finns affärer, matområden, lekhallar, bowlingarena, museum, pepparkakshusstad samt ett ganska komplett tivoli, inkl en bergodalbana i storlek med lisebergs värstingar med lopar o rollar i taket.
Vi provade bio (film 2012) samt bowling! Och det var kul, ungefär som hemma. Inte så exotiskt kanske.. Palmen spöade till sist lillbrorsan, och Mango var långt där efter.

två st modifierade volvo 240:s tror vi.. iaf den gula, T-gula...
Vacker kroppsillusion av tornen samt skybridgen..
eeehhh, aaaa, petronas tower...

Idag hade vi planerat för den största attraktionen som staden har att erbjuda.
-Petronas tower med tillhörande byggnader.
Ser man en notis, reklamskylt eller en bild som ska symbloisera Malaysia, så finns tvillingtornen, numera världens högsta sådanna, säkerligen med som symbol.
Vi färdades 170 m upp, (inte ens halvvägs) och besådade staden från den vyn. Vackert. Tornen är 84 våningar höga och mäter ca 450m om vi minns rätt. Vi vandrade lite på gångbron mellan tornen och sedan åkte vi ner till marknivå för vidare experience - Sciens park!
Vi och väldigt många barn med tillhörande föräldrar dock, vandrade omkring i en värld av reklam för företaget petronas som är Malaysias stora oljeföretag. Vi fick bl.a åka sagotunnel och leta efter 3 röda bolar bland 1000000 vita. Vi hittade inga..
Kvällen avslutades med en shoppingrunda där samtliga medlemmar investerade i div assosearer så som mp3 spelare, kläder ssamt batteriladdare. David kom denna gången hem med kassar, trots minst två taxiresor! Bra jobbat!
Vi va gröna gruppen, spännande...
Till vänster, IQ: badboll       Till höger, IQ: mango nivå!

Sen har vi gjort en hemlig sak. Jättehemlig. Man kan se det som en liten julklapp till släkten Palm!

Kuala Lumpur är faktiskt en fin stad. Lite lagom stor med 1,8 millar. En betydligt lugnare stad än närliggande Sinapore och Bangkok. Vi ger staden 4/5 toast än så länge!

Förbered er på gästblogg till helgen!
//Mangopalm

Igårdagens inlägg idag

Mangopalms spott: KL (Malaysias huvudstad, 1,8 milj inv), Fängelsecell i Chinatown

Local timma: Sen Måndagskväll (bloggen upplagd tisdag kväll av praktiska och ekonomiska skäl)

Stridsvärden: Lillpalmen på benen igen! Palmen har dykarsnuva och Mango är för en gångs skull frisk

Idag hissar vi Air Asias jordgubbsdonuts och dissar gatumusikanter utan instrument.

 

Idag var dagen då vi hade beslutat oss för att vara lite kulturella, solidariska samt en gnutta medlidande till 2004 års Tsunamis offer. Staden Banda Ache i norra Indonesien drabbades fruktansvärt hårt av flodvågen och otaligt många människor dog, alla som överlevde har någon familjemedlem, eller nära vän som strök med. Vattennivån steg så högt att båtar blev liggandes uppe på hustaken när vågen drog sig tillbaka, och människorna hade ingen stans att fly. Till minne av detta, och för att påminna männiksor om vad som hände byggde man upp ett tsunami-museum med medel skänkta bl.a från Europa.

-Vi skulle på Museum!

Och efter mycket om och men med en taxichaufför som höjde priset med 400% efter han kört oss var vi framme! Kul tänker ni!

”Men tror ni det var öppet? Nej det var det inte! Och tror ni vi blev förbannade? Ja det blev vi. Vi blev så jävla förbannade. Då förklarade killen vid entrén att dom brukar köra ett sånt här praktical joke med en snubbe ibland. Och när vi såg oss omkring hade hela stan gått in på museet.”

(Det inom ”” är inte sant till 100%, men det är en liten låt som går så)

 

Efter det misslyckade museibesöket begav vi oss till flygplatsen och flög ner till KL! Tog oss 1.5 timme så det blev brått med att hinna äta upp mackan och efterrätten innan vi landade. Vi fann vårat lilla krypin (som vi hade förbokat för att minska strul och tidsåtgång denna gång). Ett litet fängelserum där vi bor precis som dom 3 små grisarna i Astrid Lindgrens kända saga.

 

Vi har dessutom avnjutit kött av ko och hjort tillsammans med en tigeröl ikväll på en ordentlig svenne-restaurang där 90% var västerlänningar. Men det får de va slut på nu!

 

I Kuala Lumpur finns det 2 fina saker att göra. Man kan shoppa en jävla massa skit, och man kan titta på tvillingtornen (petronas tower). Kul stad va?

Men vi ska bevisa att det finns en del annat att göra också under de 5 kommande dagarna som vi är här!

 

Ta hand om er i vinterkylan!

///Mr. Palmqvist & Mr. Magnusson


Hitchhiking with a fancy Schoolbus!

Mangopalmarnas spot: Internetcafe - Banda Ache - Acheprovincen, Indonesien
Lokal time: 19:15
Stridsvarden: Lillpalmen pallar inte med det harda livet pa resande fot, utan har drabbats av en svensk forkylning.
Mango o Palm ar friska som de notter dom ar.
Genomforda dyk: Palm 7, Lillpalm 7, mango 1. -Haha

Igar gjorde mango sitt Indonesiendyk. han Och Palmen entrade undervattensvarlden tillsammans och fick se, bl.a fisk.
Idag lamnade vi varan ostabila lilla "Holk" som vissa tagit sig friheten att kalla den. Efter 6 natter sovandes med vagorna under oss, apor pa taket, ett bra gang med geckos inne i davids myggnat samt div losa getter, katter, hundar, krabbor pa land och ormar runt stugan checkade vi idag ut, 100 kr fattigare efter 6 natter. Inte sa farligt alltsa.Eftersom att vi ar lite kritiska mot taxi-korruptionen i asien ville vi inte betala 150 kr for att ta oss till hamnen. Istallet borjade vi vandra i hopp om att mota ett billigare alternativ. Och ratt som det var stannade en buss till i hojd med oss med omkring 20 glada och sjungande skolbarn, modell aldre i. Dom pekade att vi skulle hoppa pa och det gjorde vi! Pa vinst och forlust!
Sallan har man skadat sa manga glada barn, som troligtvis tycker det var jatteroligt att fa prova pa sina engelskakunskaper! Dom sjong och tog bilder med oss och det hela skapade en ganska trevlig stamning bland oss! Sista biten fick vi dock lik forbannat ta taxi, men till ett reduserat pris ;)


Baten pavag tillbaka mot fastlandet Ache

Val framme och tillbaka pa fastlandet hade vi ganska stora problem med att finna boende for natten. Men som alltid loste sig detta till slut och nu bor vi ratt sjysst for 35 spann skallen.
Imorgon flyger vi till KL (Kuala Lompour) pa eftermiddagen och dar ska vi kvartera in oss i Chinastaden, for att darifran gora Malaysias huvudstad under hela 5 dagar! Shopping, bio och ol star pa schemat for dessa dagar!


Carpe Diem pa er alla dar hemma!

//mangopalm


Fler bensparkar än fotsteg!

 

 

Mangopalms spott: Koma

Kostnad för en timma internet här: 18000

Lokal time: Mitt mellan frukost och och läggdags

Stridsvärden:

Palm, litet skrubbsår, en gammal dykskada

Mango, kli på pungen

Lillpalmen, har blivit morgonpigg, vi hatar detta! Han har dessutom just lärt sig spela back gammon och just vunnit över en indones, han är stolt. Men snart ska han åka hem till mellanmjölken igen!

 

Idag är det torsdag. Tooosdag.

Dagsplaneringen som vanligt:

08.00 – klockan ringer

08.09 snooze nr 1

08.10 Lillpalmen uppe, tycker vi andra är slöa

08.18 snooze nr2

08.23 får vi ner morgonståndet och går upp

08.30 order frukost på mama´s

09.04 anländer palmarna till dykcentret för förmiddagsdyket.

Efter detta är det lunch med Mango som troligtvis komat i hängmattan hela förmiddagen.

Sedan följde ett misslyckat försök att boka flygbiljetter härifrån nästa vecka, så vi kanske blir kvar här hela livet, inte oss emot.

På eftermiddagen var Palmen sliten och i psykisk obalans, så han hoppade över eftermiddagsdyket och Joinade mango för en snorklings tripp ute i det blå istället. Det blev en dryg timme i det lite småkalla (28grader) vattnet med ett bra gäng fiskbilder till minneskortet i kameran!

 

Tyvärr har vi inte med oss stegräknare, men troligtvis gör vi inte mer än ett par hundra steg om dagen, då vi bor granne med mama´s restaurang, som i sin tur ligger granne med dykcentret. Men sen gör vi ett bra antal bensparkar med fenor varje dag, icke att förglömma!

Dyknytt: Igår var en salig dag, iaf för bröderna Palm. Vi fick se en stor djävulsrocka (rakt översatt) som simmade, eller snarare flög förbi över oss. Djävulsrockan ser i stort sett ut som mantarockan, som kan bli upp till 7m i diameter. Detta var ett ögonblick i livet som sent kommer glömmas.

Det återstår nu 3 dagar med dykning, och vi har förhoppningar på att vi alla 3 ska förenas under vattnet, att Mango kommer göra sitt indonesiendyk till helgen, Den som lever får se!

Planen är sedan att återvända till fastlandet i början av nästa vecka, och återgå till stadslivet i grannländerna den sista veckan tillsammans med den resande trion!

 

En mörk kväll hörde vi ett ljud utanför våran stuga, och när vi tände ficklampan fick vi se detta..

 

En avslutningsbild med klass på! I bakgrunden ses "Fruitsallad Jumbo"

 

//Mangpalmarna


hydda vid vattnet!

skulle legat en del bilder här men dom kommer nog.. kanske.. palm är ute och dyker, jag (mango) har tappat bort laddarn till datorn och denna datorn lägger bilder lite vart den vill men vill ändå få ut något.. föreställ er bilder till varje text.. och ni med dålig fantasi gå in på denna sidan och kolla lite bilder: freesex.com.. ENJOY!

 

Mangopalms spott: Indonesien, Ache province, Pulau Weh, Eboh, Hydda vid havet

Local timma: Strax efter solnedgång

Stridsvärde: Glada, solbrända, dock nyktra..

 

Våran vistelse vid Lake Toba är nu över. Efter dans och fiske hann vi dessutom med att besöka det stor vattenfallet på ön, som vi redan första dagen tittat storartat på med stora längtande barnögon. Mango stannade dock hemma för att vila upp sig efter ett par tuffa dagar med Bintang och alldeles för dåliga erfarenheter av djungel och tät skog, som vandringen innebar. Men oj vad han missade! Regn bland annat. Och kaffe!

 

 

I helgen reste vi vidare efter en oslagbart grym turkväll då vi löste alla våra framtidsplaner i landet med stort I. Inte Israel alltså. Eller Indien. Hur som helst, vi lyckades första biten till Medan (3:3 största staden i indonesien) att få skjuss av våran guesthouse ägare som är en erkänt trevlig och tillmötesgående man hos backpackers, dock inte bästa bilföraren kanske. Men vi klarade oss bra, bara en gammal man med sin cykel fick offras! Vi begav oss därefter med bra hjälp från hans kompisar norr ut! Med lokalbuss! Med toa. Och den tackar mango för efter en hel natts diaréshock! Kul för honom!Efter 12 timmar kom vi i alla fall fram, och mango kom ut glad och tom från toaletten, till staden Banda Ache. En stad med ett lite trist förflutet. För ett gäng år sedan var det lite knivigt med div väpnade konflikter, och som 2004 drabbades hårdast av alla av tsunamin. Bland annat finns det fortfarande båtar flera kilometer in från stranden uppe på hustak, som ett minne från vad som hände den 26 december. Det märks på människorna här nere att det har satt stora spår, och alla känner dom någon som fick offras till havet.


 


Nu befinner vi oss så långt norr ut man kan komma i landet, strax norr om ön Sumater på en liten ö som heter Pulau Weh, och som är känt för sin dykning. Någon sa att det är topp 10 i världen, dock har vi ingen säker källa på detta. Många ställen vi besökt är topp 10, eller topp 5 enligt dom själva!

Här bor vi nu i en liten trähydda, -2 meter från havet, 5 m över havet för det ringa priset av lilla menyn på mc donalds i Sverige, alla tre..

Här kommer vi att förbli under en veckas tid, och planerna innefattar bad, en massa dyk, sol i sinne, mamas hembakade bröd, bokläsning, chill, och pill!

Det går omöjligt med ord beskriva den platsen och den atmosfären vi befinner oss i, men därför kompletterar vi med lite bilder från platsen där idag solen skinit konstant och där vattnet har betydligt vackrare nyans än i resekatalogen där hemma, enjoy!

Vi har begränsat med internetuppkoppling här kan vi tillägga som en parentes, fast utan parentes då, ja, ni förstår.

 
 


Inhemsk dans med western-inslag


Fiskefredag & Magic mushrom!

Mangopalms spot: Tuk tuk , Sumatera, Indonesien
Condition: sega hallon båtar..
Lokal time: late night!

 

Tidigt imorse spelades en symfoni av alarm från våra telefoner samt klocka! Idag fick vi inte försova oss! För idag var det daggs att ge sig ut på den otroligt hemska och grymma sjön för att jaga mat till byn.. djupet i sjön når anda ner på 450 meter så det vilar en hel del monster i sjön..

Det krävs en stabil frukost! Sandwich, banana panncake och lite vätska sen va magen full! Redan på frukosten får vi ett erbjudande inför kvällens middag.. magic mushrom! Knark flödar för fullt i indonesien igår körde en man upp jämsides på en moppe och erbjöd marijuana men när till och med våran husvärd börjar erbjuda då har det gått långt. Vi beställer inte mushrom något mer :D..  Beger oss ner mot hamnen för att möta upp våran guide och hans harpun kompis. Åker ut på den osäkra sjön och förbereder oss för en kamp mellan djur och människa!

 

 

Efter ungefär 20 min båtfärd släpper vi av harpunkillen som tydligen ska simma längsmed land och jaga fisk medans vi åker ut på djupare vatten och söker efter den stora fångsten! Kommer fram till en fiske odling och gör iordning våra redskap.. bottenmete är det som gäller, djup runt 20 – 30 meter. . vi sätter på lite mask och lutar oss tillbaka.. stillsamt guppar vi runt i båten, inget tecken på liv i sjön, solen spricker fram mellan molnen och höjer medeltemperaturen med 479 %..

 

 

 

Efter 20 – 30 min var det daggs att byta position, liknande ställe en bit längre bort. Här stannade vi i ungefär lika lång tid sen tyckte guiden det inte var lönt att fiska mer.. åker in och hämtar våran harpun kille, bättre lycka för honom! Stannar till en liten sväng till innan vi beger oss hem för grillning!

 

Uppe vi guidens hus slår vi oss ner och inväntar en middag, ny grillad fisk och ris! Ingen jätte dum middag lite tråkigt att man inte fångat fisken själv men det visste ju inte alla människor som gick förbi!

 

Eftermiddagen och kvällen börjar vi reka info om västkusten eftersom vi troligtvis lämnar ön imorgon för dykning, solning och chill på någon ö längs indonesiens västkust!

 

/mango2palm

 


2 morro never come!

Mangopalms spot: Tuk tuk , Sumatera, Indonesien (väldigt vacker natur, jättefint. Verkligen)
Condition: Mätta, alkohol påverkade, glada! (Lillpalmen har som det blåbär han är i världsdjungeln bränt sig idag, inte otippat)
Lokal time: Idag äre torsdag! Torsdag.

i taxin en tidig morgon!

I tisdags morse vaknade vi i rättan tid, något frusna efter första resnatten med AC!! Fruktansvärt!

Vi pinnande på och kom iväg otroligt snabbt från hotellet! Allt bra så långt! Vi fiskade upp en taxi, och efter bara 10 minuter och en del beröm till palmen som gått upp så lätt, kommer han på att han glömt sin mp3 i hotellsängen.. Inte bra. Dyrt.

Men palmen har ändå aldrig gillat den!

ferry to dumai, detta är alltså bakåt..

buss station!

skolklass, enbart kvinnor.. lite tråkigt... NOT!

spel.. utan pengar..

minivan, 2 timmar.

buss, 12 timmar!

 

Vi fick tag på 3 biljetter till staden Dumai på östkusten, mellersta Sumatra. 6 timmar senare anlände vi till en stad, troligtvis en stad som inte sett turism sedan månlandningen. Iväg till stadens busstation, som visade sig vara ett mindre skjul. Där fixade vi biljett till en stad som heter Parapat, och ligger i norra delen av ön, som för övrigt är världens 6:e största! Men innan bussen gick han vi med att undervisa en engelska klass, skapa kontakter med en man som jobbar som lärare och gärna sett att vi stannat hemma hos honom, spelat indonesiskt spel med div löst folk från bygden, och kanske främst, insett att landet vi befinner oss i innehåller väldigt härliga, (och kanske stjärtliga) människor. Bussresan som följde är en halv roman, times new roman, size 11. Men vi kan förklara den på samma sätt som ur en reserekommendation vi läste på internet: Omänskligt-outhärligt- 2 timmar minibuss med 20 personer, varav minst 2 rökte, med stängda fönster. Därefter 2 timmar väntan ute i ingenstans på en liten restaurang med ett gäng pårökta indonesier. Sen började bussresan, 20:30 i tisdags kväll- 12 timmar i en buss, som för övrigt också var ett hem för 100-tals kackelackor, genom höglandets berg och dalar. Även här rökte man på ganska skapligt, hela natten. När sedan morgonmonsunen kom vid 3 tiden kom vi också fram till att taket läckte in bra med vatten och när man vaknade upp på morgonen var tjocktröjan genomsur.. Och rökfylld… Mango hämtade sina tofflor på andra sidan bussen eftersom att chauffören kör som nån form av värmlands-rally-förare, och vägarna är krokigare än gamla landsvägen mellan blåhult och bastasjön på hökensås!

utsikt.

utsikt..

Men fram kom vi, det ska ni veta! Och väl framme vid halv 9 på onsdags morgonen hoppade vi av bussen och möttes utav höglandets ljumma temperatur, ca 18 grader, och regn. Svenskt väder med andra ord. Men som ni ser på bilderna så är naturen lite annorlunda… Vi befann oss nu vid världens största vulkansjö! En sjö, i en vulkan helt enkelt. Och mitt i denna sjö (strl som vänern) ligger den en ö, stor som Singapore. På ön ligger en liten by som heter ”tuk tuk”. Dit tog vi oss med färja, för ringa 5 svenska enkronor!

Vi kvarterade in oss på ett litet ställe, i ett otroligt stort och fint rum med egen balkong, badkar, västerländsk toa och andra faciliteter! Kostnad: 17 kr/skalle och natt!

badstället på guest houset.

undervattens bild

buggkväll!

På kvällen blev det mat och indonesisk dans på en närliggande restaurang, en filmatisering och ett bevis på våra inhemska danskunskaper publiceras inom kort på bloggen!

vyer!

hells angels!

 

Idag. Idag e de torsdag. Idag hyrde vi två små motorbikes för att färda oss miltal bort. Med en mer eller mindre handritad karta begav vi oss mot okända mål. Bortom berg, dalar och moln! Vi färdades genom regn och rusk, kalla vindar och småstannade och fikade på vackra platser runt om ön. Och till slut nådde vi målet. De varma källorna vi hört talas om. Utan förväntningar kom vi dit och trodde inte det var så mycket för världen med lite varmvatten.. Men ack så fel vi hade!

Rena Island ju!

stek i ångor!

varmt...

bad i hett vatten!

Miljön vi kom fram till var fantastisk helt enkelt. Jordens inre pyste upp ur berget och 70-80 gradigt vatten rann ur berget och bildade en liten bäck, downhill. Palmen trampade på en hal kant och drev ner sitt högerben i en liten uppdämd del av bäcken. Steamed palmleg blev resultatet och vi tog det senare lite mer försiktigt. Vattnet från bäcken leder människorna sedan ner till div swimmingpooler, och där tog vi oss ett värmande 40 gradigt bad innan vi begav oss hem igen, lagom till solens nergång!

 

En vacker dag i psykadelisk anda mår man säga! Dessutom har vi rekat en kul aktivitet inför morgondagen, så kikar ni in på mangopalm imorgon kanske ni får uppleva något av det coolaste på väldigt länge!

Ikväll hälsar vi till er där hemma,

Palmen, Mangot, Lillpalmen, rabieskatten under bordet  samt en hel drös pårökta indonesier!


Morgonstånd har guld i mund!

ett litet snabbt inlagg today!

tagit oss fran s'pore till Indonesien (Batam).. en liten o east om sumatra den o vi vill till.. men det gar endast batar kl 07.00 och kostar 280.000.. igar var vi framme 15.00 saa da blev vi tvunga att overnatta men idag kom vi inte upp i tid da mobilen inte hade batteri.. ett varldsligt problem som gor att vi maste stanna en dag till pa on... har betraktas man som exotish! folk pekar, skrattar och halsar mest hela tiden.. man blir aven erbjuden en hel del kvinnor, massage och annat..

efter att vi akt taxi fram och tillbaka till hamnen fran staden sa hittade vi oss ett hyfsat hotel och begav oss mot ett kopcenter.. Vi har aven borjat efterlikna kvinnor i varat satt att leva, shopping, fika och manga gemensamma toabesok! inget som kommer vara for evigt dock!


Pavag att lamna Singaporr for gott!Singapore flyer samt en hel hoper skyskrapor!En kul dag pa kopcentrumets lilla barativoli!Davids Papaya-splitt! mangopalmarna korde med bananen ist!

//Alla goda ting ar 3

Vi skall inte till Ankeborg!

Mangopalms spott: Sista natten med gänget i S´pore!
Local time: 01:35
Stidsvärde: Träningsverk på mango, vissa akuta diareer på lillpalm samt viss sömnbrist motsvarande, på palmen
Written by: Polm

Citat idag: Alla goda ting är 3!


I gårdagens inlägg, som skrevs när jag själv sov, hade mango en liten utläggning om förra nattens äventyr. Jag vill bara tillägga vissa saker.
- Jag var inte med på den där resan. Visst, rent fysiskt kanske jag var det, men jag var alltså inte med.
- Sen vet ju inte jag hur ni kan klippa ihop det och så. Jag vet inte vilken bild ni vill visa av mig.
- Mr kuuuk, jag I´m Mr kuuuuk..


Men jag är verkligen glad över att jag ska slippa ge bort, eller ännu verre hälla ut mitt lilla taxfreeköp från Malaysia som har gått igenom div tulltjänstemän motsv, utan vi kunde dela på den under natten, och den fick göra en god gärning för människan! Och the Enviroment also!

En bild på mig och en kille från frankrike. Han kan inte engelska, kinesiska eller svenska. Jobbar som lärare i kina, har en osnygg flickvänn i kina, sa jag att han inte kan engelska?

Nu är Mongo Mango tillbaka igen så nu blir det slut på mina nattliga aktiviteter, vända på dygnet och dylikt.

Idag har vi kännt lite på julstämmningen i S´pore och gåt en promenad i stadens inre kärna. Ätit kinamat. Ätit snabbmat. 2 gånger. En vanlig dag.
Idag vann jag ingen äppelpaj på mc donalds. Jag vann en jävla vegetarisk fiskpinne i ett pitabröd!! Så nu kommer jag strejka donken hela dagen imorrn!


Ikväll blev det bio och Saw 6. Jag vill ge den 4/5 toast. Mina kompanjoner ger den nog 4/5 vegetariska fiskpinnar från mc donalds, samt en kall äppelpaj.
Saw är ingen barnfilm.


Julen är fin


Just det. Vi ska inte till ankeborg imorgon, eller Vietnamn, vi skiter i det. Detta kom vi på igår när vi stod på tunnelbanan till IKEA och filosoferade.
Vi ska till Indonesien! Indonesia! Så jag äger just nu omkring 350000 rupier, vilket låter väldigt mycket. Men jag tvivlar på att man ens får en kvinna för den summan, inte legalt iaf!
Vad vet vi då om indonesien, och vilka var kraven när vi vägde mellan det och Vietnamn?

1. Bad, dyk & varmt vatten i haven. Dettta finns.
2. Tillgång och pris på öl. Den var god resp billig!
3. Att det finns vulkaner, malaria, tsunamis samt jordbävningar. Eller ja, det var kanske inga krav.

Så imorgon förmiddag checkar vi ut från vårat hostel, åker sista tunnelbanan (som vi tryckt in närmare 500 sek i under våran vistelse här) och beger oss till hamnen här i stan, försöker hitta en båt till landet söder ut och beger oss dit utan någon som helst information! Det blir stenkul.a.

Visst är det så att vattnet snurrar åt andra hållet när man drar ur proppen om man är på andra sidan ekvatorn?
Det har vi hört, och kanske vi kan prova detta och komma med en rapport under våra 3 veckor i landet.We wish U a merry Christmas! And a happy new middlemilkyear!

Som Våran vän Emmelie säger: Now or never, man lever bara en gång! (detta var oseriöst)
// Dom 3 vännerna utan Jerry

Lycka!

Mangopalms spot: vem bryr sig?? vi är nu tillsammans!!


Mina kära vänner! Efter 13 dagar i horisontalläge reste jag mig sakta upp, drog ur alla nålar (mina armar liknar en nåldyna), bytte min smurfkostym och sa hej till alla gamla lik bredvid mig! jag är nu en fri människa!!


igår visste vi med 99 % säkerhet att jag skulle få komma ut, vi bestämde därför att jag skulle ringa och väcka pelle runt 10 då han vänt på dygnet dom senaste dagarna.. ringer som bestämt runt 10.03... jodå, han svarar... dock oroväckande glad och pigg med tanke på den "tidiga" timmen.. Pelle har valt att vara vaken hela natten och dela på den "billiga" alkoholen med sina internationella vänner.. Detta har även påverkat vårat boende då husvärden inte uppskattade deras nattaktiviteter, så om 2 timmar skrivs jag ut, pelle är ur funktion och hans bror ligger och sover... Vi bestämmer att dom kommer till sjukhuset runt 12 så löser vi allt det andra senare.. 12.30 dyker en vilsen palm upp.. glad samt påverkad av lyckans rus skulle jag tro.. daggs att checka ut! Något komplicerat om man är utlänning då man åker ner till business office och visar upp en lapp man fick där man legat, sen åker man upp igen, nu står det runt 10 sjuksystrar och tar en farväl och önskar en trevlig resa, man blir rörd ;)

Swedish boys! kaahhhpp ummm kaaahhh

swedish köö..

 

Jag hade ett enda mål när jag kom ut från sjukhuset och som jag planerat sedan länge!! IKEA!! Palmarna orkade med, samt en tysk som dom gjort sig bekanta med på det andra guest houset.. efter lite tunnelbana och buss va vi äntligen framme vid denna underbara butik och framförallt restaurang! 15 Swedish meatball, potatis, sås och lingonsylt! Allt är precis som hemma, mango & palm är båda lyriska över att känna sig som hemma! Till och med lite bättre än hemma då dom säljer svenska nubbar och stark glögg! Köpte på mig Ahlgrens bilar, salta sillar och daim..

Dagen blir inte så lång eftersom alla behöver sömn efter en hård dag.. Nu kan vi dock börja koncentrera oss på vårat äventyr igen och vart resan skall ta vägen.. har börjat tveka på vietnamn och funderar kring indonesien.. ett möte krävs när alla sovit ut och vaknat till liv..

 

Väldigt glad att vara ute igen! Nu är de daggs att ta igen 2 veckor!

 

//Mango


13 Mil fran Ekvatorn, Jetleg & Skoldpaddor

Mangos spot: Sjukan
Palm1,2 spot: Soffan pa varat hostel
Local time: 3.50 pm

Igar var dagen da palmen besokte kinesiska & japanska tradgarden. Ett kulturellt arv vi maste bevara genom generationer av generationer.
har inne i dom djupa skogarna, lever oxa vilda djur. Helt vilda, utan koppel, klader och torrfoder.
Skoldpaddor. Stora, sma, fula & simmkunniga.
parken, som jag skulle foredra att kalla den for, inte tradgard, ar ett populart stalle for fotografer som tar brollopsbilder mm.. jag fick syn pa den har unga damen som stod och omade sig, tardrypande!pa kvallen var det dags for ett besok pa flygplatsen for att mota upp vara 3:e halft! 3 tunnelbanebyten, ett skytrain och en hel del virrande pa en stor flygplats resulterade i att jag kom fram 5min innan landning. David kom fram till mig en timme efter landning, vilket kan tyckas lite segt.
Jag lade marke till att det finns otroligt mycket viktiga manniskor som tror att dom ar liiite battre och viktigare an alla andra, speciellt pa en flygplats.


Battre sent an aldrig kom David fram ur porten och fick ta sitt forsta djupa andetag med luft, ren som den komme fran edens lustgard. Eller ja, kanske inte.
Kvallen och halva natten spenderade vi med att ta oss till boendet, checka in och surfa omkring pa natet lite. Jetleg, ja. Inte sovit nagot sammanhangande pa 2 dygn och med fulla Ryssar i satena brevid blir det inte mkt somn heller...

Idag laddar vi med ett besok pa Simlim square pa formiddagen och Orchard Road pa em. Darefter ett mangobesok, en lesbisk bio och darefter ett ordentligt mal indisk mat, om nu allt kommer ga enl plan!//Palmooo

Mongo goes mango!

Som utlovat kommer har Gastbloggen direkt fran sjukhussangen!


Spotted at: På tan tock seng hospital, våning 10, säng 28 samt 25..


Mango skriver:

En vecka hittills på sjukhus och mycket längre lär det nog inte bli… förhoppningsvis.. va har hänt?? Joo, Mango åkte in på söndagen den 25:e efter några dagar med feber, huvudvärk, muskelvärk, diarre och yrsel, kände att det blev lite irriterande.. Åkte in till sjukhuset och fick förklara mina besvär 511 gånger för lite olika lösa människor inne på sjukhuset.. dom kollade lite på mig och frågade en massa frågor, här använder man lite finare ord för allt såå fattade inte möe till en början.. bajsa är tex ”pass motion”… jag saa ”poo” dom första dagarna och tyckte det funkade bra…

Domen efter 4 blodtest, ett ”pass motion” test och ett ryggmärgstest blev: denghi feber och hjärninflammation.. ni som inte haft denghi feber kan man enkelt förklara en helvetes huvudverk!! Annars har tiden mest spenderats med tv tittande, det mesta på engelska! Lille fot är klart bäst, förgyller mina dagar med sina äventyr!

Mycket kredit till pelle med som ordnat och grejat så jag ska ha det bra! Idag hade han med en dubbel cheese burgare och en snickers!! Något som uppskattas när man inte ätit något! Hans bror kommer även på måndag och gör oss sällskap på resan, då blir det två palm att hålla reda på.. eller två palm som håller koll på en mango kanske?

 

 

//Mongo


RSS 2.0